Halloween

Verlichte pompoenen, heksen op bezemstelen, skeletten, vampieren, enge figuren, spinnen in een web, enge muziek en angstaanjagende versieringen. Dit kan maar een ding betekenen: het griezelfeest Halloween!! Op 31 oktober is het weer zover, dan wordt het gevierd door jong en oud. Het feest wordt steeds populairder in Nederland. Waar komt het feest oorspronkelijk vandaan en wat is Halloween eigenlijk?

Om antwoord te krijgen op deze vraag moet er een stukje terug worden gegaan in de tijd. De avond voor 1 november, Allerheiligen, viert men Halloween. Een andere benaming voor Allerheiligen is ‘All Hallow’s Eve’. Zo is men dus op de naam Halloween gekomen.
De Kelten bevolking had vroeger een eigen kalender. Zij begonnen het nieuwe jaar op 1 november, wat maakt dat 31 oktober voor hen dus oudejaarsdag was. Oudejaarsdag werd gevierd om de terugkeer van de geesten te vieren. De geesten van de mensen die dat jaar waren overleden. Dit werd gedaan omdat deze geesten zo op zoek konden naar een nieuw lichaam om te kunnen leven. Zo werd voorkomen dat de levende mensen daarvoor gebruikt zouden worden. Wil je nog meer informatie lezen over Halloween, ga dan naar de website www.halloweeninformatie.nl.

Er zijn een aantal landen waar het griezelfeest Halloween fanatiek wordt gevierd. Dit zijn de landen: VS, het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Wat je misschien wel weet is de zin ‘Trick or Treat’ een vaak uitgesproken zin. Wanneer deze zin wordt uitgesproken, is het de bedoeling dat de kinderen aanbellen bij bijvoorbeeld de huizen in de straat waar ze wonen. Wanneer de deur opengaat, kunnen ze de beroemde zin uitspreken. Vaak krijgen ze dan iets lekkers van de bewoners. ‘Trick or Treat’ betekent namelijk ‘Geef me wat lekkers anders zal ik je te pakken nemen’.

Misschien raak je door het bovenstaande wel geïnteresseerd en nieuwsgierig naar het griezelfeest Halloween. Zo zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Liedjes zingen, moppen vertellen, dingen knutselen (bijv. een slinger), maar misschien wel het bekendste is het uithollen van een pompoen. Deze worden dan op de vensterbank geplaatst op bij de voordeur op 31 oktober. Omdat het is uitgehold, kan er een waxinelichtje in worden geplaatst om het nog wat opvallender te maken in het donker.