Handel in metalen

Het handelen in goud en zilver heeft diverse voordelen. Vooral wanneer je enkele jaren geleden was begonnen met het handelen in deze edelmetalen. Goud en zilver zijn al vele honderden jaren een aanvaardbaar ruilmiddel. Dit komt onder meer omdat zowel goud als zilver overal inwisselbaar zijn. Dit is niet het geval bij veel papieren valuta. Bij goud is het namelijk zo dat het onverwoestbaar is en dat je het niet zo maar kan verkrijgen. Daarom is goud ook zoveel geld waard.

Als we het hebben over goud, biedt goud een bescherming tegen het verlies van vermogen. Vooral tijdens een crisis kan de goudprijs flink stijgen. Dit is vooral in tijden van onzekerheid op politiek vlak (denk bijvoorbeeld aan de crisis in Oekraïne) of wanneer er sprake is van een hoge inflatie van de valuta. Goud biedt in zo’n geval een goede bescherming tegen het verlies van vermogen. Goud en deels ook zilver behoudt altijd een waarde. Dit in tegenstelling tot veel andere producten van financiële aard. Denk maar aan spaarrekeningen, leningen, aandelen of obligaties. Dit soort financiële producten kunnen allemaal waardeloos worden.

Fysiek goud en zilver zijn als het om beleggingsinstrumenten gaat de enige beleggingsinstrumenten die niet afhankelijk zijn van een prestatie van een andere partij. Een bank kan immers failliet gaan. Een overheid kan besluiten om contracten eenzijdig op te zeggen door obligaties niet af te lossen en de overheid kan inflatie en devaluatie van een munteenheid creëren.

Historie van goud en zilver

Wanneer je wilt weten hoe het is gesteld met de goudprijs of zilverprijs kun je kijken op diverse websites naar de ontwikkelingen van zowel de goud- als zilverprijs. De historische goudprijs gaat op sommige websites wel terug tot 40 jaar geleden. Hetzelfde geldt ook voor de historische zilverprijs. Als je iets van goud of zilver wilt kopen of verkopen, kun je ook het internet raadplegen.