Het belang van een ergonomische bureaustoel

Onderzoek bewijst dat 80 % van onze landgenoten op een zekere leeftijd last krijgt van rugklachten. Die klachten aan de rug worden vaak veroorzaakt door op een foute manier zware dingen te dragen en door een foutieve zithouding, zowel op het werk als thuis. De oplossing is dus een ergonomische bureaustoel. Rugproblemen kan je natuurlijk verhelpen door naar een osteopaat te gaan, maar dan moet je meestal een aantal sessies volgen en dat zal je een flinke duit kosten.

Ergonomische bureaustoel

Ergonomische meubelen zijn dé nieuwe meubels van deze tijd. Zo heb je ergonomische bureaustoelen, ergonomische bureaus en zelfs ergonomische muizen en toetsenborden. De ergonomisch verantwoorde stoelen zijn er in alle groottes en prijsklassen zodat iedereen vindt wat aansluit bij zijn of haar eisen. Wellicht heb je zelf wel al eens een aantal zaken opgezocht over ergonomisch verantwoorde meubels en vraag je je af: waarom zou ik zoveel betalen voor een ordinaire bureau of bureaustoel? Nu, een ergonomische bureaustoel is niet eenvoudigweg een stoel. Het is zo geconstrueerd dat hij volkomen aansluit aan de vorm van de rug. Het merendeel ergonomische bureaustoelen hebben een bolle steun die de meest comfortabele ondersteuning biedt aan de holle kromming van de lage rug. Bovendien zorgt het ook voor een perfecte zitdrukverdeling. Een ergonomische stoel is instelbaar zitdiepte opdat het onaangename druk aan het zitvlak kan vermijden. Ten slotte wordt een open heuphoek gehandhaafd dankzij een ergonomische stoel.

Ergonomisch verantwoorde zithouding

De stoel is zo gebouwd dat hij in elke stand wend die de gebruiker maakt. Of je nu achterwaarts of voorwaarts leunt, de stoel zal hem onophoudelijk verstellen aan jouw positie. De ergonomische stoel past hem steeds aan zodat je steeds in de meest comfortabele ergonomische positie zit. Kort verduidelijkt is de ideale ergonomische houding dat je met de voeten plat op de grond staat en dat het bekken iets hoger komt dan de knieën. En ten tweede moet er voldoende speling zijn tussen de knieën en de de rand van de stoel wanneer je met een gestrekte rug tegen de rugleuning zit. Daardoor is er geen onredelijke druk op de knieën. Wanneer je aan een bureau zit, moet zowel de armleuning als de tafel op ellebooghoogte worden geplaatst zodat de armen voldoende ondersteuning krijgen.

Ergonomische bureau

Behalve dat je de zithoogte ook kan corrigeren kan je klaarblijkelijk het verschil merken tussen een ordinaire en een ergonomische stoel. Ook een ergonomisch verantwoord bureau is anders dan een gewoon bureau. Een ergonomische gebouwde bureau is zo gemaakt dat je de hoogte, zelf of via een systeem, kan instellen. Het grootte voordeel van een ergonomische tafel is dat je zowel rechtstaand als in een zittende positie kan op werken. De mens is niet gemaakt om te zitten, maar desalniettemin zitten wij elke dag te veel. Daarom is variërend werken in verschillende posities de oplossing voor rugpijn.

Ergonomisch werken

Werken met ergonomische meubelen is niet alleen aangewezen voor het lichaam, uw prestaties zullen er ook door stijgen. Uit onderzoek is gebleken dat deze meubelen de productiviteit doet verhogen tot zeker 17 %, dat er een daling is van 28 % werkongevallen en dat het stressniveau hierdoor ook zakt.

Dus of je nu een ergonomische bureaustoel thuis of op het werk gebruikt. De effecten zijn overtuigend positief, op medisch en persoonlijk vlak.