Hoe maak je een webdesign?

Websites: hoe maak je een webdesign?
Eenmaal je besloten hebt om een website te bouwen en een idee hebt van wat je nu precies wilt zeggen, wordt het tijd om na te denken over het webdesign van de nieuwe website. Hoe maak je een webdesign precies? Tegenwoordig bestaat er software die het makkelijk maakt om een eigen website te ontwerpen. Dit kan meestal via de webbrowser. Een voorbeeld hiervan is de webdesign software van SiteMentrix. We gebruiken dit programma als voorbeeld voor de rest van de tekst.

Hoe begin je?
Het is mogelijk om te zien hoe de website die je ontwerpt eruit zal zien vòòr je deze effectief aankoopt. Dit kan helpen om de beslissing te nemen of je al dan niet van dit bedrijf gebruik wilt maken. Voor ons is het natuurlijk vooral belangrijk dat we de stappen kunnen doorlopen zonder halverwege vast te lopen tegen een prijsmuur.
Het webdesign bestaat uit verschillende elementen. Deze worden onverdeeld in een aantal verschillende categorieën door de webdesign software en via grote knoppen op het scherm weergegeven. Om een bepaald onderdeel te veranderen, moet gewoon op de knop worden gedrukt en dit brengt je vervolgens naar een meer uitgebreid scherm voor het desbetreffende onderdeel, zoals bijvoorbeeld de header. Het proces is vrij vanzelfsprekend dus overlopen we niet alle aparte opties maar enkel de grote lijnen. Dit zijn achtergronden, tekst en plaatsing.

Achtergrond
De achtergrond van de gehele website kan snel worden ingesteld met behulp van templates. Templates zijn voorgevormde achtergronden. De vormgeving bepaalt waar de tekst komt te staan, waar foto’s worden geplaatst, en dergelijke meer. De template van een website bepaalt bijgevolg voor een groot deel het uitzicht van je webdesign. Het is daarom een belangrijke beslissing en je neemt best de tijd om rustig de vele mogelijkheden te bekijken. Welke template je uiteindelijk kiest hangt niet alleen af van je persoonlijke smaak maar ook van het type website dat je uiteindelijk wilt maken. Sommige templates zijn meer gericht op grote teksten, geschikt voor websites waarbij je een uitleg wilt geven of iets wilt vertellen, andere templates zijn meer gericht op korte teksten die in verschillende kaders worden geplaatst. Zo kan je een reisverslag bijhouden waarbij elke dag dat je de website updatet, een nieuw ‘bericht’ wordt begonnen. Als je de bedoeling hebt om veel foto’s online te zetten, is het belangrijk dat de template van je website daaraan is aangepast. Webdesign software biedt gelukkig veel verschillende templates aan. SiteMentrix laat ook weten dat er voortdurend nieuwe templates en design elementen bijkomen. Als je besluit dat je het uitzicht van jouz website wilt veranderen, kan je eenvoudig teruggaan naar dit menu en een andere template selecteren. Natuurlijk bestaat dan wel de kans dat je foto’s of teksten opnieuw moet invoeren.

Tekst
Iedere website heeft tekst nodig. Zelfs indien je foto’s wilt tonen, is het nog steeds belangrijk om aan te geven waar deze werden genomen, op welke manier en door wie. Kortom, aan tekst ontsnap je niet. Wanneer je tekst schrijft en online zet, wordt het tijd om na te denken over de stijl hiervan: het font, de kleur, of er eventueel woorden vet gedrukt moeten zijn en dergelijke meer. Het gebruik van een vlot leesbaar font verhoogt de bruikbaarheid van de website. Krulligere letters mogen dan wel mooi zijn, weinig mensen hebben zin om deze te ontcijferen. Kleur en stijl kunnen helpen om een bepaalde boodschap te onderlijnen of om iets duidelijk te maken. Een tekst onderverdeeld in paragrafen met titels, hoofdingen en kernwoorden is ook makkelijker te lezen dan een muur van monotone arial 10. Het geeft mensen tijd om te ademen. Natuurlijk moet ook niet in het andere uiterste worden vervallen. Voor iedere zin een nieuwe paragraaf beginnen, breekt de tekst tot deze niet langer aangenaam is om te lezen. Teveel kleur laat je tekst kinderachtig lijken.
Het belang van goede spelling, grammatica en punctuatie moet ook worden onderstreept. Als je ernstig wilt overkomen, gebruik goed taalgebruik. Afkortingen laten je lui lijken en slechte spelling en grammatica dom (maak liever geen website als je zo weinig moeite wilt doen! ). Een gebrek aan punctuatie maakt een tekst lastig om te lezen. Schrijf, voor je iets online zet, de tekst eerst in een tekstbestand en lees het goed na. Een geïrriteerde bezoeker komt niet terug, dus maak de website goed en makkelijk leesbaar.

Foto’s
Ook bij foto’s tellen een aantal vanzelfsprekende adviezen. Vergroot kleine foto’s niet: dit maakt ze lelijk. Grote foto’s kunnen worden verkleind, maar doe dit liefst met een geschikt programma. Zorg dat de copyright in orde is. Heb jij de foto’s getrokken, schrijf dit er dan bij en laat weten of andere mensen jouw foto’s mogen gebruiken. Is de foto van iemand anders, vermeld dan waar de foto vandaan kwam. Dat is het minimum aan respect voor de eigenaar. Probeer foto’s in een mooie collage te zetten en niet in een chaotische massa. Indien je veel foto’s hebt, verdeel ze dan onder in categorieën. Denk er ook aan dat meer foto’s langere laadtijden betekenen. Bijgevolg kan het een voordeel zijn om maximaal tien foto’s op een pagina te zetten en dan naar de volgende pagina te verwijzen. Op die manier worden de laadtijden ingekort.

Je moet met verschillende zaken rekening houden bij het maken van een webdesign. De juiste template is het begin. Hoe je de template invult is de volgende stap. Een goede website is visueel aantrekkelijk, bevat nuttige informatie, kent een korte laadtijd, en is makkelijk leesbaar.

https://www.negeso.nl/webdesign_nl.html?miId=1419