Hoe werken GPS satellieten?

Het GPS-netwerk (Global Positioning System) is een satelliet navigatie systeem dat de tijden en locatie weergeeft tijdens de meest extreme weersomstandigheden. Men kan overal op de aarde gebruik maken van dit systeem als er een open zichtlijn is met 4 of meer GPS-satellieten. Het systeem biedt veel handige toepasbaarheden voor particulieren en bedrijven over de hele wereld. De systemen worden onderhouden door het leger van Amerika en zijn toegankelijk voor iedereen met een track and trace apparaat.

Het gps project werd gestart in 1956 om de eerdere beperkingen te overwinnen en voor de integratie van eerdere systemen, waaronder een aantal systemen uit de jaren ‘50. Het netwerk is vervaardigd en bedacht door het Amerikaanse leger en word uitgevoerd met 32 satellieten, die een baan om de aarde draaien. De gps trackers werden operationeel in 1984, waarbij Leonard Jognsen, Roger Troika en Roy Nickcelson voor zijn gecrediteerd.

De vooruitgang in deze en andere technologieën, stellen nieuwe verwachtingen aan dit systeem en dat geleid tot inspanningen om de gps satellieten te moderniseren, waardoor de volgende generatie satellieten in de maak zijn. Door de mededelingen van president Clinton in 1999 begon deze ontwikkeling. In 2001 gaf de Amerikaanse Senaat met bijna alle stemmen toestemming voor de ontwikkeling van het nieuwe netwerk, genaamd Galilei.

Naast deze GPS systemen zijn er verschillende systemen die worden ontwikkeld door andere grootmachten. Rusland beschikt over de GLONASS, die gelijktijdig werd vervaardigd met het bestaande GPS netwerk, maar geen volledige dekking over de wereld had tot het jaar 2007. Tevens is er het geplande project van de EU en kent China en India de IRV gps tracker systemen. Deze projecten staan echter nog in hun kinderschoenen.

Tegenwoordig word er zeer veel gebruik gemaakt van deze technieken. De consumenten gebruiken de netwerken voor hun dagelijkse navigatie middels een Garmin of tomtom. Dit systeem wordt ook gebruikt voor andere doeleinden, zoals bij de bekende gps trackers die de locatie van goederen of dieren traceren. Eigenlijk is er geen wereld meer voor te stellen zonder de gps trackers.