Huizenmarkt weer in de lift

Heb je het laatste nieuws al gehoord? De huizenmarkt zit weer in de lift. Goed nieuws, als je tenminste huizenbezitter bent. Want de meeste bezitters zagen de prijzen van huizen in hun omgeving de laatste jaren alleen maar dalen.

Volgens RTV Utrecht zijn in de regio Amersfoort vergeleken met het eerste kwartaal van 2014 meer huizen verkocht dan in de eerste drie maanden van 2013. Dat geldt voor alle woningen, maar in het bijzonder voor appartementen. Het aantal verkochte huizen steeg in totaal van ruim driehonderd naar meer dan vijfhonderd. Opvallend is dat voor tussenwoningen meer dan zes procent meer werd betaald, maar dat appartementen nog altijd meer dan vijf procent in waarde zijn gedaald. In het eerste kwartaal werd nog 0,2% minder voor een woning betaald dan in 2014, maar het tweede kwartaal van 2014 laat een verdere verbetering naar positieve cijfers zien.

Waarom zijn stijgende huizenprijzen goed nieuws?

Voor starters op de woningmarkt lijken juist dalende woningprijzen goed nieuws. En in zekere zin klopt dat ook wel: als je een huis voor weinig geld en tegen een lage prijs kunt kopen, zit je gebakken. Maar zo eenvoudig is het natuurlijk niet. Als de prijzen blijven dalen, komt de hele markt op slot te zitten. Huizenbezitters zullen niet meer doorstromen naar grotere huizen, waardoor die prettige bijkomstigheid bij je eerste huis uiteindelijk een groot probleem wordt. En ook voor de economie is het slecht. Mensen zijn minder geneigd grote aankopen te doen en durven minder snel van baan te wisselen. Bovendien zit je dan als starter ook meteen met een huis dat ‘onder water’ staat.

Is het nu niet meer interessant om te kopen?

Dat de huizenmarkt weer in de lift zit, betekent niet dat huizen ineens onbetaalbaar zijn geworden. Integendeel, je kunt nog steeds een huis kopen tegen een scherpe prijs. Mede dankzij de historisch lage rente zijn de woonlasten voor eigenaren van koopwoningen erg laag. Toch kan het voor jou interessant zijn om een huis te huren, als je bijvoorbeeld meer flexibiliteit wilt en als je niet bereid bent om de kosten voor groot onderhoud op je te nemen. Ook is huren interessanter als je van plan bent om maar een paar in je huis te blijven wonen. De woningmarkt lijkt zich positief te ontwikkelen, maar is nog geenszins stabiel.