Hypotheekrente weer een stukje lager

Het lijkt er op dat de verkoopprijzen van huizen weer een beetje uit een dal beginnen te kruipen en dat er weer meer woningen verkocht worden. Ook de hypotheekrente blijft dalen, wat voor woningbezitters eindelijk weer eens wat positief nieuws is. De hypotheekrente daalde voor het eerst in ruim 3 jaar tijd. Het rentetarief voor 10 jaar is tot onder de 4 procent gedaald. De oorzaak van de dalende rentetarieven is een dalende rente op de kapitaalmarkt.

Veel woningbezitters zetten hun hypotheekrente vast in termijnen van 5 of 10 jaar. Afgelopen weken zijn juist deze rentetarieven aanzienlijk gedaald, met name doordat de zogenaamde lange rente in het begin van dit jaar een daling zag. Momenteel krijgen consumenten voor 10 jaar vast een gemiddeld tarief van 3,96 procent. Tussen 2011 en 2012 schommelde dit percentage nog rond de 5 procent.

Bij een termijn van vijf jaar, wordt momenteel 3,24 procent rente betaald. Veel consumenten kunnen momenteel niet direct van deze rentedalingen profiteren omdat zij nog doorlopende termijnen hebben. Zij zullen pas wat van de verlaagde tarieven merken zodra het afgesloten termijn verloopt en zij een nieuwe rentetermijn vast stellen. Voor mensen die hun hypotheekrente niet in termijnen hebben vastgezet, is een mindere daling te zien. Voor deze mensen geld nu een percentage van 2,71.

Huis kopen niet makkelijker

Ook al zullen de maandlasten door de lagere rentepercentages dalen, zal dit niet leiden tot mogelijkheden om een hogere hypotheek af te sluiten. Begin dit jaar zijn de hypotheeknormen nog aangescherpt. Waar consumenten afgelopen jaar nog 105 procent van de executiewaarde konden lenen, is dat nu verlaagd naar 104 procent. Bij het berekenen van hypotheken met rente termijnen korter dan 5 jaar, wordt een fictieve rente van 5 procent aangehouden ondanks dat het huidige percentage lager ligt.

Financieel advies

Door het provisieverbod dat vanaf begin 2013 inging, zijn de kosten van financieel advies met ruim 20 procent gedaald. Dat maakt het voor consumenten al een stuk gemakkelijker om hulp in te schakelen van een financieel adviseur zoals Financieel Pakhuys Brabant. Omdat financieel adviseurs door het provisieverbod steeds meer met elkaar concurreren, zijn steeds lagere prijzen mogelijk geworden. Tevens wordt er door consumenten steeds meer onderhandeld over de prijzen van financieel advies.