De ins en outs van een 3d pen

Een 3d pen is een prachtige uitvinding die enorm populair is geworden binnen korte tijd, ook kun je zelfs online een 3d pen kopen. En dat is niet zonder reden, want met zo’n pen kan je de mooiste creaties maken. Maar niet alleen creatievelingen zijn enthousiast over de pen, ook professionals hebben de pen ontdekt. Vooral als het om industriële toepassingen gaat, waar de pen o.a. wordt gebruikt om onderdelen te repareren of zelfs te maken. Een andere groep die de 3d pen heeft ontdekt, zijn de kinderen. Alhoewel de 3d pen niet gevaarlijk is, moeten kinderen toch op de hoogte zijn van enkele risico’s bij het gebruik van een 3d pen.

Werken met een 3d pen voor kinderen

Leveranciers raden aan kinderen onder de 8 jaar niet te laten “spelen” met een 3d pen. Hierboven onder toezicht van een ouder. Dit, omdat de kop van een 3d pen heet wordt. Dit is nodig om het filament (het plastic) te laten smelten. Je kan je er dus flink aan branden! Ook kan een 3d pen niet tegen water, want het is tenslotte een elektrisch apparaat. Het gebruik van een 3d pen vraagt om wat oefening. Maar oefening baart kunst, want al heel wat kinderen hebben prachtige creaties getoond.

Soorten filamenten voor 3d pennen

Het plastic wat gebruikt wordt voor 3d pennen noemt men filament. Er zijn 2 soorten die het meest worden gebruikt; ABS en PLA plastic. Beiden hebben zo hun eigen eigenschappen. ABS wordt vooral in de industrie gebruikt, vooral omdat het materiaal harder is dan PLA. Maar ABS heeft ook het nadeel dat het ongezond is in gebruik en dat is bij PLA zeker niet het geval. Een 3d pen geschikt voor PLA plastic is dus echt aan te raden, zeker wanneer de pen door kinderen wordt gebruikt.