Jaarlijks 100.000 vuilniswagens aan voedsel verspild

Er komt steeds meer aandacht voor het onnodig verspillen van voedsel in Nederland en andere landen. Hoewel veel huishoudens goed eten weggooien, zijn er in andere landen genoeg gezinnen die bijna niets te eten hebben. Verschillende organisaties vinden dat hier iets aan gedaan moet worden en vragen daarom extra aandacht voor dit onderwerp op Wereldvoedseldag.

De Nederlandse bevolking gooit elk jaar voor 100.000 vuilniswagens aan voedsel in de afvalbak. Het is niet alleen zonde van het eten, maar ook van de productie en kosten die daarbij komen kijken. De rijksoverheid merkt op dat bijna 14 procent van de boodschappen ongebruikt in de vuilnisbak belanden. Als je een vuilniszak zou openen, vindt je mogelijk een goede pak melk, onaangeraakte groente en een half wit brood. Ook worden grote delen van Kerstpakketten weggegooid omdat huishoudens bepaalde dingen niet lusten.

Er zijn echter ook mensen die profiteren van het weggegooide voedsel. Zwervers verzamelen wel eens eten uit de afvalcontainers die bij supermarkten of markten staan. Supermarkten gooien al het voedsel dat de houdbaarheidsdatum nadert, en nog niet is verkocht, in de prullenbak. Interessant voor de zwervers want zij kunnen het goed gebruiken om een (koude) maaltijd van te maken.

“Voedselverspilling is niet mijn probleem”

Toine Timmermans van de Wageningen Universiteit vertelt in het AD dat hij al de helft van zijn leven besteedt aan het tegengaan van voedselverspilling. Een geruime tijd maakte niemand zich er druk om. Sinds kort is het een belangrijk thema en is het bedrijfsleven zich gaan bekommeren om dit probleem. Eerder maakte de overheid zich ook niet druk om voedselverspilling en was het nog geen maatschappelijk probleem.