Jouw thuiskantoor

Hoewel het aantal ZZP’ers de afgelopen periode niet echt stijgend was, kan het uitstellen van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) verandering hierin brengen. Daarom aandacht voor jouw thuiskantoor, want jij wilt als ZZP’er ook vanuit jouw huis de concurrentie aankunnen!

De Wet DBA is voor veel ZZP’er uitgelopen op een waar drama. Waar deze wet de arbeidsrelatie tussen werkgever en werknemer meer helder moest krijgen, heeft dit vooral geleid tot een afname van het aantal opdrachten voor ZZP’ers.

Nu het tij misschien gaat keren is het tijd om te investeren, zodat je vanuit huis kunt gaan knallen. Laten we ons daarom focussen op jouw thuiskantoor. Dit thuiskantoor kan zich bevinden in een aparte ruimte of gewoon onderdeel zijn van een andere ruimte. Denk aan het welbekende bureau in de woon- of slaapkamer.

Telefoon?

Een belangrijke vraag is of je een telefoon nodig hebt voor jouw werkzaamheden. Is het misschien een goed idee om na te denken over een vaste telefoonlijn wanneer je ook daadwerkelijk veel gaat bellen. Bel je zo nu en dan, kies dan voor een mobiele telefoon.

Het voordeel van een vaste telefoon is dat je dit abonnement vaak kunt combineren met een internetabonnement. Dit kan handig zijn, want sommige providers bieden je de mogelijkheid om de belkosten op voorhand af te kopen. Nadeel is dan wel weer dat je in de perioden waarin je niet belt – wanneer je op vakantie bent- ook moet betalen voor deze dienst. Een dergelijke dienst kost je ongeveer een tientje extra. Is dat het waard?

Een ander probleem waarover je goed moet nadenken is de telefoonaansluiting. Je dient op de locatie waar jouw bureau staat wel te beschikken over een telefoonaansluiting, tenzij je kunt volstaan met een draadloostoestel.

Thuisnetwerk

Gerelateerd aan de vraag of je wel of geen telefoon nodig hebt is de vraag hoe je het thuisnetwerk gaat inrichten. Dit is afhankelijk van het soort werkzaamheden die je gaat verrichten en of je hiervoor een draadloze verbinding kunt gebruiken of dat je hiervoor juist een vaste verbinding nodig hebt.

Als het gaat om het voeren van een administratie, dan heb je geen vaste verbinding nodig. Je kunt dan volstaat met een draadloze verbinding. Is jouw thuisnetwerk zo ingericht dat je hierover kunt beschikken? En wat nu, wanneer je in de toekomst toch erachter komt dat je een vaste verbinding nodig hebt? Hou daarom met beide opties rekening. Dat is het meest veilig.

Bureau

Dan nu even over het bureau. Iets dat gemakkelijk vergeten wordt. Althans, een investering in een goed bureau wordt vaak even over het hoofd gezien. Een oude tafel kan toch ook prima. Misschien in combinatie met een goede bureaustoel. Zet die gedachte eigenlijk maar snel overboord!

Een van de meest essentiële onderdelen van het thuiskantoor is het bureau. Kies een ergonomisch bureau, bijvoorbeeld via deze website. Naast dit bureau is een goede bureaustoel net zo belangrijk.

Zaken waar je op let hebben te maken met de mogelijkheden die het bureau biedt voor het instellen op de juiste hoogte. Iets dat een oud tafeltje waarschijnlijk niet zal kunnen. Denk nu niet dat het niet uitmaakt, omdat je slechts een paar uur per maand achter dit bureau werkt. Zelfs deze paar minuten kunnen genoeg zijn voor het ontwikkelen van rug- en nekklachten.