Kans op een baan vergroot door thuisstudie

Het vinden van een baan is de laatste jaren een probleem geweest voor veel jongeren. Zelfs na afgeronde HBO of universitaire studies was het nog helemaal niet voor de hand liggend dat men meteen een goede baan kon vinden en aan de slag kon. Nu de economie langzaam overeind krabbelt is er meer licht aan de horizon als het om werkgelegenheid gaat. De komende jaren zullen afgestudeerden aan het MBO zelfs makkelijker een baan vinden dan de hoger geschoolden. En voor jongeren zonder MBO of HBO is er altijd nog een tweede kans te grijpen met een van de vele thusistudies en opleidingen.

Thuisstudies populair

Veel werkenden die in de crisisjaren zonder werk zijn komen te zitten en nooit een beroepsopleiding hebben afgerond kiezen er voor om een thuisstudie te gaan volgen. Veel jonge vrouwen kiezen de opleidingen voor schoonheidsspecialiste of andere cursussen om zo een eigen bedrijfje te starten. Mannelijke cursisten kiezen vaak voor een opleiding in de ICT branche of bijvoorbeeld een cursus copywriting. Hierin zijn naast dat het gewilde specialistische beroepen zijn, veel kansen om op een gegeven moment als zelfstandige aan de slag te gaan of als freelancer.

Goed vooruitzicht

Zoals eerder gezegd is er de komende jaren veel perspectief voor de jongeren die van het MBO komen. Sectoren als de zorg en de techniek hebben veel plaats voor deze groep. Een ander aspect dat de kansen vergroot is het feit dat veel jongeren na hun MBO diploma doorstuderen op het HBO en er dus minder concurrentie is. De vraag blijft wat zich uiteindelijk beter uitbetaald. Want waarom zou je doorstuderen voor het HBO diploma als je met MBO al op een redelijk niveau aan de slag kunt gaan? Hier kan dan in de aankomende vier of vijf jaar (afhankelijk hoe lang er wordt gedaan over de HBO opleiding) werkervaring worden opgedaan en wellicht on the job cursussen en trainingen gevolgd worden. Werkervaring is nog altijd een van de belangrijkste eisen in de vacatures.

Geen HBO dan?

Nu lijkt het misschien of het minder verstandig is om nog een HBO opleiding te gaan volgen, maar zo is het ook weer niet. Uiteindelijk sta je sterker met HBO op het cv. De salarissen voor HBO-ers zijn normaal gesproken ook wel wat hoger. Wat wel vervelend is dat de verminderde baankans voor de HBO studenten nu even niet goed uitkomt. Net nu er een nieuw leenstelsel voor de studenten in het leven is geroepen. Wat gevreesd wordt is dat de studenten zo aan een fikse schuld vast komen te zitten en zonder snel een baan te vinden deze moeilijk kwijt zullen kunnen schelden.