Kies aluminium kozijnen

De meeste mensen kiezen voor houten of kunststof kozijnen en niet voor aluminium kozijnen. Toch hebben aluminium kozijnen een hoop voordelen en maar weinig nadelen. Kenmerkend voor een aluminium kozijn is de slanke en stevige vorm, die wordt gecombineerd met een degelijke, maar elegante uitstraling.

Waarom wel kiezen voor aluminium kozijnen

Het is algemeen bekend dat aluminium een duurzaam materiaal is, over deze eigenschap beschikt ook een aluminium kozijn. Daarnaast vergt een aluminium kozijn minimaal onderhoud, het wegpoetsen van stof en vuil is niet nodig, want aluminium is niet elektrostatisch. Wel moeten aluminium kozijnen na enkele jaren worden gereinigd en de beschermlaag moet opnieuw worden aangebracht, dat wordt conserveren genoemd.

Aluminium kozijnen zijn milieuvriendelijker dan houten kozijnen, want voor houten kozijnen moeten bossen worden gekapt, terwijl aluminium wordt gewonnen uit de onuitputtelijke voorraad in de aardbodem. Bovendien kan aluminium worden hergebruikt, dit geldt vaak niet voor hout. Net als houten en kunststof kozijnen zijn aluminium kozijnen leverbaar in vele kleuren en kan de binnenkant anders worden gekleurd dan de buitenkant.

Kleuren worden op aluminium aangebracht met een oppervlaktebehandeling, er bestaan drie soorten behandelingen. Je hebt een behandeling die vlakke moffeling wordt genoemd, een behandeling waarbij structuurlak wordt gebruikt en een behandeling die de naam anodisatie draagt.

Waarom niet kiezen voor aluminium kozijnen

Het belangrijkste argument om niet te kiezen voor aluminium kozijnen is de prijs, want aluminium kozijnen kosten 20% meer dan kunststof kozijnen en 5% meer dan houten kozijnen. Daarnaast isoleren aluminium kozijnen iets minder dan kozijnen van hout en kunststof.

Aluminium kozijnen zijn niet onderhoudsvrij, maar onderhoudsarm, in het geval van aluminium kozijnen betekent dat de sluitingen regelmatig moeten worden gesmeerd en dat de schroeven moeten worden aangedraaid. Gelijk aan kunststof kozijnen zijn aluminium kozijnen ook niet overschilderbaar, dit voordeel hebben houten kozijnen wel.

Kom meer te weten over aluminium kozijnen op kozijnen-web.nl

Op kozijnen-web.nl kan meer worden gelezen over de verschillende oppervlaktebehandelingen en de voor- en nadelen van houten en kunststof kozijnen. Daarnaast zijn op de genoemde website prijzen te vinden van alle soorten kozijnen en schuifpuien en vouwwanden.