Klachten bij chonische hyperventilatie

Chronische hyperventilatie klachten

Hyperventilatie wordt gekenmerkt door snel ademen en een acute onbalans tussen zuurstof en koolstofdioxide in het lichaam. De klachten zijn duidelijk doordat de persoon die een hypeventilatieaanval heeft duidelijk moeilijk ademt en hulp nodig heeft. Chronische hyperventilatie is minder duidelijk. Personen die lijden aan chronische hyperventilatie hebben een breed spectrum aan klachten die, op het eerste oog, niet duidelijk zichtbaar zijn.

Vaak geen diagnose

Weinig (huis) artsen stellen de diagnose ‘chronische hyperventilatie’ . Niet verwonderlijk, de klachten zijn bijna altijd, vaag of onduidelijk en hebben raakvlakken met allerlei aandoeningen. Niet limitatief zijn deze klachten:

  • Kortademig zonder aanwijsbare reden
  • Pijn op de borst
  • Veel zweten
  • Duizelig
  • Moeilijk in slaap komen
  • Droge mond

De grootste indicator van Chronische hyperventilatie is voortdurende aanwezigheid van een vage duizeligheid.

Wat zijn de oorzaken

Chronische hyperventilatie heeft, net als elke vorm van hyperventilatie, een oorzaak. Het snelle ademen, de kortademigheid en duizelingen worden veroorzaakt door andere klachten. Veelvoorkomende oorzaken zijn, Angsten, anemie, longinfecties en het gebruik van drugs (zowel op de korte als de lange termijn).

Ik wil ervan af

(chronische)hyperventilatie kan verholpen worden. Er zijn twee mogelijke oplossingen. De meest favoriete oplossing is het oplossen van het onderliggende probleem. Heb jij last van angsten (waarbij hyperventilatie een gevolg is van deze angsten) dan is de behandeling hiervan (mogelijk met medicatie) de beste oplossing. Met het verdwijnen van de angsten verdwijnt ook de(chronische) hyperventilatie. Dit is toepasbaar voor alle onderliggende oorzaken van hyperventilatie.

Een andere oplossing is het ‘beter leren beheersen’ van je ademhaling. Is het niet mogelijk de onderliggende oorzaak te vinden of de is de behandeling niet succesvol dan kun je met behulp van logopedie je ademhaling leren controleren. Op deze wijze ondervind je geen last meer van de hyperventilatie maar los je het onderliggende probleem niet op.

Wil je meer weten over (chronische) hyperventilatie?
Lees dan verder op:
Spreeksucces
Thuisarts