Kriebelhoest en vastzittende hoest

Kriebelhoest en vastzittende hoest zijn vervelende vormen van hoesten die ons allen treft.

In dit artikel geven geven we enkele tips cq. Middelen die effectief zijn gebleken bij kriebelhoest of vastzittende hoest.

Het eerste (red)middel is stomen. Met heet water alle in- en uitgangen vrij maken. Het helpt alles te verdunnen waardoor het vrij komt en eventueel met het hoesten mee kan komen. Inhaleer minimaal 15 minuten stoom met diepe inhaleringen. Doe dit zoveel mogelijk door de neus. Afwisseling met de mond is wel aan te raden. Stomen is effectief gebleken, zodra er veel los komt weet je het effectief is geweest.
Naast stommen zouden er bruistabletten gebruikt kunnen worden om slijm op te hoesten. Hierdoor blijft het slijm niet aanwezig en word je dus minder geprikkeld.

Als aanvulling zou je homeopatische middelen kunnen overwegen. Veelal heeft het een remmend effect op ontstekingen in het lichaam. Dit remmend effect zorgt ervoor dat prikkels die door het hoesten veroorzaakt worden worden gestilt en eventueel zelfs opgehoest. Het kalmeert erg goed en is effectief gebleken bij het hoesten, zowel bij kriebel- als vastzittende hoest.

Wanneer bovenstaande tips en middelen niet helpen , en wanneer het hoesten langer dan een week aanwezig is , is het advies om je huisarts te raadplegen. In principe is het hoesten zelf onschuldig en is het zelfs een beschermende functie van je lichaam, waar we als mens blij moeten zijn dat het er is.
Er zijn enkele karakteristieken die wel opgemerkt dienen te worden en , wanneer ze aanwezig zijn, die ervoor zorgen dat vrijwel snel met de huisarts in contact komt.

Dit zijn; rood, groen of bruin slijm ophoesten; in combinatie met hoge hoorts, kortademigheid en pijn op de borst. Ook erge hyperventilatie (benauwdheid) en vreemde geluiden moet opgemerkt worden. Ook wanneer je ouder bent dan 75 jaar tezamen met koorts of wanneer het kind jonger is dan 6 maanden word geadviseerd om vrijwel direct contact op te nemen met de huisarts.