LED inbouwspots voor beginners

LED inbouwspots, in iedere bouwmarkt zie je ze tegenwoordig liggen, maar wat is nu precies het verschil met traditionele verlichting als bijvoorbeeld een Halogeen spot? In dit artikel nemen we je mee in de wereld van LED verlichting en LED inbouwspots in het bijzonder.

De ontwikkeling van LED verlichting

Als je mensen vraagt naar hun ervaringen met LED verlichting hoor je vaak twee zaken: Duur en “niet mooi”.  Over “niet mooi” valt natuurlijk te twisten, omdat het smaak afhankelijk is, maar indien men het baseert op hun ervaringen van “vroeger” is het heel begrijpelijk.  Tot enkele jaren geleden was LED niets vergeleken met wat het nu is.

Nu is LED de moderne vorm van verlichting.

Is LED Duur?
Tot enkele jaren was LED verlichting inderdaad erg duur, dit komt omdat er maar weinig fabrikanten waren en er nog maar weinig vraag naar was. met de tijd zijn er steeds meer hoogwaardige fabrikanten bijgekomen wat heeft geleid tot enorme stappen in de ontwikkeling van LED verlichting.  Door het vergrote aanbod is er sprake van een verlaagde prijs, wat weer tot gevolg heeft dat steeds meer mensen het aanschaffen. Marktwerking 1.0 zeg maar.

Kwaliteit

LED verlichting bestaat eigenlijk uit een diode die wordt aangestuurd door een driver. Een diode kan eigenlijk niet kapot, en een driver is zonder problemen te vervangen. Kosten van een nieuwe driver bedragen op E-bay ongeveer 2 dollar.  Maar op dit moment gaat een LED inbouwspot ongeveer 50.ooo tot 70.000 uren mee, bijna een leven lang, dus over de kwaliteit hoeft niet getwijfeld te worden.

Kleuren

Standaard LED verlichting is leverbaar in 3 verschillende led kleuren, namelijk Koel wit (echt heel wit licht)  Natuurlijk wit (daglicht kleur)  en Warm Wit (lijkt op het meest op de traditionele gloeilamp en bedraagt 90% van alle verkochte kleuren).  In tegenstelling tot bijvoorbeeld een gloeilamp die warm wordt en daardoor veel verschillende kleuren aanneemt (wit bij heel Fel en geen bij heel zacht) is een LED inbouwspot kleurvast, het gaat in de dimstand alleen zachter branden.