Led lampen dimbaar?

Led lampen dimbaar?

Jazeker zijn led lampen dimbaar! Vaak hoor je het dat led lampen niet dimbaar zijn maar dat is absoluut niet waar. De ontwikkeling van led lampen is al een aantal jaar aan de gang en het is inderdaad waar dat aan de start van de ontwikkeling van de led technologie deze niet dimbaar waren maar dat is dus nu al lang niet meer het geval. Let op! Wel moet gelet worden dat led lampen niet dimbaar zijn met een traditionele dimmer die de spanning verlaagd. Als je een dimbare ledlamp wil dimmen dat moet je een speciale dimmer gebruiken die de led lampen dimt op basis van een pulsebreedtemodulatie. Deze zijn al vollop verkrijgbaar.

Gangbare modellen led lampen
De meest gangbare led lampen hebben een E14 fitting of een E27 fitting. Deze zijn in vele verschillende modellen te verkrijgen. Hieronder staat een top 5 vermeld van de meest verkochte dimbare led lampen:

No 1 : Led E14 kaars 3W Wit Dimbaar
Een toppertje! Deze lamp is een mooie vervanging van de gloeilamp van 15-20 Watt. De lamp is  verkrijgbaar in warm en neutraal wit. Een sfeervolle dimbare ledlamp die zich perfect laat branden in een kroonluchter of een wandlamp. Deze led kaars is uiteraard een dimbare ledlamp.

No 2 : Led Peer E27 5W Wit Dimbaar
Deze dimbare led lamp is een hele goede vervanger van de 40 Watt gloeilamp. Deze lamp is geschikt  voor de huiskamer, keuken, kantoor. De lamp is verkrijgbaar in warm en neutraal wit. Ook deze lamp is dimbaar.

No 3 : Led Peer E27 7W Warm Wit Dimbaar
Deze led lamp is dimbaar. Een goede vervangende dimbare ledlamp van de 75 Watt gloeilamp.  Deze  dimbare ledlamp heeft een schijnhoek 120 graden. Het voordeel van deze dimbare ledlamp is dat deze voorzien is van een zeer goede koeling. Dit komt de levenstijd ten goede.

No 4 : Led Peer Paars E27 5W Wit Dimbaar
Ook deze dimbare ledlamp is een prima vervanger vervanger van de 40 Wat gloeilamp. Maar deze lamp is voorzien van een stijlvol model en een mooie kleur. Ook deze led lamp is dimbaa  r en verkrijgbaar in warm en neutraal wit.

No 5 : Led E27 kaars 3W Wit Dimbaar
Naast de e27 fitting ook verkrijgbaar met een e14 fitting. De led lamp is dimbaar en heeft een  vermogen van 15 tot 25 Watt.

 

 

Levensduur
Een LED lamp kan ongeveer 50.000 branduren meegaan. De lamp wordt niet heet en is tril- en schokbestendig. Bij vier uur gebruik per dag zou een LED lamp ongeveer 35 jaar mee kunnen gaan! Ook kan een LED lamp goed tegen snel in- en uitschakelen. En bij de spaarlamp duurt het enkele seconden voordat de lamp helemaal aan staat, in tegenstelling tot LED lampen schakelen die gelijk in.

Totale kosten, gebaseerd op 25.000 branduren

Lamp aanschafwaarde + (stroomverbruik × stroomprijs) = totale kosten
Gloeilamp 25 × € 0,45 + 25 W × 25.000 h × € 0,21 / kWh = € 142,50
TL-buis 4 × € 3,00 + 4 W × 25.000 h × € 0,21 / kWh = € 33,00
Spaarlampen 3 × € 6,00 + 5 W × 25.000 h × € 0,21 / kWh = € 44,25
Ledlampen 1 × € 10,00 + 2 W × 25.000 h × € 0,21 / kWh = € 20,50

 

 

*Bron: Wikipedia


Kosten van een led lamp
De initiële aanschafkosten van een led lamp liggen inderdaad hoger dan een spaarlamp of een gloeilamp. Nu de gloeilampen niet meer gefabriceerd mogen worden zullen deze al snel niet meer verkrijgbaar zijn. Om inzicht te krijgen over de totale kosten van verlichting is hierboven een overzicht weergegeven van een berekening voor 10 jaar met totaal 25.000 branduren. Hoewel de initiële aanschafkosten hoger liggen dan andere lampen zijn de totale kosten over 10 jaar dus vele malen lager dan andere lampen. Na de aanschaf begint u dus te besparen. Het grote voordeel is dus dat dit over 1 lamp gaat, neem dit voordeel over alle lampen in huis en ga het echt merken op de maandelijkse energie rekening!