MacBook Pro en MacBook Air samenvoeging op komst?

In de afgelopen jaren zijn mobiele producten zoals bijvoorbeeld de iPhone of de iPad steeds krachtiger geworden, maar zijn de chips inmiddels al zo krachtig dat we in de toekomst een MacBook kunnen verwachten zonder “Air” of “Pro” naam met daarnaast een iPad die qua prestaties steeds dichterbij begint te komen.

Broadwell is einde MacBook Pro & Air?

Momenteel zijn er drie verschillende mobiele computers te verkrijgen bij Apple: MacBook Pro, MacBook Air en natuurlijk de iPad. Het idee achter de drie verschillende producten zijn dat ze allen bedoelt zijn voor andere gebruikersgroepen, maar gaat deze vlieger nog steeds wel op? Er komt namelijk een nieuw Intel processor aan die nog krachtiger is en de MacBook Pro nog dunner kan laten maken. De Intel Core M chip kan zelfs worden gebruikt door de iPad als Apple dat zou willen, echter zou dit wel gaan zorgen voor een iets dikkere behuizing.

Een MacBook Pro kopen met een Intel Broadwell chip zal overigens nog even op zich laten wachten, want Intel heeft de lancering inmiddels uitgesteld tot eind 2014 of zelfs begin 2015.

Maar is een MacBook Pro nog een Pro als deze bijna net zo dun is als de MacBook Air? Voor de doorsnee gebruiker zal momenteel alleen de dikte het grootste verschil zijn tussen de twee. De specificaties verschillen echter meer dan je zal denken, want de MacBook Pro beschikt oer een veel mooier scherm, snellere processor en vaak meer werkgeheugen. Intel’s nieuwe Broadwell (Core M) processor zou beide producten verder naar elkaar kunnen laten toegroeien.

De Broadwell 14nm architectectuur zorgt voor een kleinere, koelere en krachtigere processor. Niet alleen kan de Apple de MacBook nog dunner en krachtiger maken, maar ook zou de iPad Air met een vergelijkbare chip worden uitgerust om het gat tussen iOS en OS X te verkleinen. We verwachten niet dat Apple in de komende jaren afscheid gaat nemen van OS X, echter zien we wel steeds meer iOS functionaliteit in het besturingssysteem terugkomen.

Als Apple zijn tablet marktaandeel wil beschermen tegen Microsoft, dan zal het met een nieuwe versie moeten komen die de strijd kan aangaan met de hybride laptop/tablets met Windows die eind dit jaar of begin volgend jaar op de markt verschijnen. Een MacBook Pro aanbieding zal je om deze redenen nog niet snel vinden, toch zal Apple niet eeuwig meer de hoofdprijs kunnen vragen voor een laptop die inmiddels al bijna een jaar op de markt is.