Minder kosten? Dakkapel renoveren

Een dakkapel is een relatief eenvoudige en goedkope oplossing als van de bestaande krappe zolderverdieping een nieuwe slaapkamer moet worden gemaakt. Toch is een nieuwe dakkapel niet altijd nodig, omdat bijvoorbeeld al een dakkapel aanwezig is. Het kan voorkomen dat deze na tientallen jaren gerenoveerd moet worden. Welke mogelijkheden bestaan er op het gebied van dakkapel renovatie?

Hoe kan ik een dakkapel laten renoveren?

De meeste bezitters van een dakkapel kiezen voor een renovatie in plaats van een nieuwe dakkapel, vanwege de kosten. Het vervangen van de complete dakkapel is minimaal 30 procent duurder dan wanneer de dakkapel van top tot teen wordt gerenoveerd. Bijna alles van een dakkapel kan worden vernieuwd, dus niet alleen de kozijnen of de buitenbekleding, maar ook de dakbedekking, het lood en het isolatiemateriaal. Sommigen laten zelfs de binnenkant van de dakkapel opnieuw aftimmeren.

Bij de meeste dakkapel renovaties wordt het houten kozijn vervangen door een nieuw kozijn, waarbij kan worden gekozen voor een aluminium of kunststof kozijn, maar ook gewoon voor een houten kozijn. Oudere dakkapellen beschikken aan de buitenkant doorgaans over zink, houten rabatdelen of houten geschilderde platen, die inmiddels zijn afgebladerd. In plaats van deze materialen kunnen kunststof schroten worden geplaatst of Trespa. Natuurlijk kan ook voor een houten of zinken variant worden gekozen.

De bitumen dakbedekking is bij de meeste dakkapellen na 30 jaar aan vervanging toe. Tegenwoordig wordt nauwelijks nog bitumen gebruikt, want EPDM is niet alleen een milieuvriendelijkere oplossing, maar heeft ook een langere levensduur. Als de hele buitenkant van de dakkapel worden gerenoveerd, dan kan het lood niet achterblijven. Bij de meeste dakkapel renovaties wordt nieuw lood aangebracht, toch kan ook worden gekozen voor loodvervanger.

Wanneer heb ik een vergunning nodig?

Sommige dakkapelbezitters laten de dakkapel niet alleen renoveren, maar ook verbreden en/of verhogen. Dan lijkt op het eerste gezicht een nieuwe dakkapel een logische oplossing, maar het is niet strikt noodzakelijk.

Wanneer er plannen bestaan voor het vergroten van de dakkapel, dan moet wel rekening worden gehouden met de nodige regelgeving. Op de achtergevel kan een dakkapel zonder vergunning worden vergroot, zolang aan de landelijke richtlijnen wordt voldaan. Voor het vergroten van een dakkapel op de voorgevel en in de meeste gevallen ook de zijgevel, is een omgevingsvergunning nodig. Dat geldt eveneens wanneer de kleuren of de materialen van de dakkapel op de voorgevel drastisch moeten worden veranderd.