Moederdag in de Verenigde Staten

Moederdag in de Verenigde Staten lijkt in veel opzichten op Moederdag in Nederland. Zo wordt moederdag ook in de Verenigde Staten traditioneel op de tweede zondag van mei gevierd. Op deze dag wordt het moederschap gevierd en worden moeders en moederfiguren in het zonnetje gezet. Veel mensen geven bloemen, kaarten, snoep, een diner in een restaurant, moederdag cadeaus en andere traktaties aan hun moeder, grootmoeder, stiefmoeder en pleegmoeders.

Wat doen mensen op Moederdag

Veel mensen sturen kaarten of Moederdag cadeaus aan hun moeder en doen hun best een bezoek te brengen aan hun moeder. Veel voorkomende moederdag cadeaus zijn bloemen, chocolade, snoep, kleding, juwelen en traktaties zoals een schoonheidsbehandeling of een uitje naar een spa. Sommige families organiseren een uitje voor alle leden van het gezin of houden een speciale maaltijd thuis of in het restaurant. In de dagen en weken voor moederdag, wordt er op de scholen veel aandacht besteed aan het maken van een cadeautje van de kinderen voor de moeders.

Dagelijks leven

Moederdag is geen nationale feestdag. Organisaties, bedrijven en winkels zijn gewoon open of gesloten, net als iedere andere zondag van het jaar. Het Openbaar vervoer rijdt op gewone tijden. Restaurants zijn wel drukker dan gewoonlijk want veel mensen nemen hun moeder mee uit eten.

Achtergrond

De oorsprong van moederdag wordt toegeschreven aan verschillende mensen. Velen geloven dat Julia Ward Howe en Anna Jarvis een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het vieren van moederdag in de Verenigde staten. Andere bronnen stellen dat Juliet Calhoun Blakely de eerste moederdag in Albion, Michican had georganiseerd.

Rond 1870 riep Julia Ward Howe mensen op om moederdag ieder jaar te vieren om op deze manier het pacifisme aan te moedigen. Het werd met haar ondersteuning nog tien jaar in Boston gevierd, maar stierf toen uit.

In 1907 hield Anna Jarvis in Grafton, West Virginia, een besloten Moederdag viering ter nagedachtenis aan haar moeder, Ann Jarvis. Ann Jarvis organiseerde “Moederdag Werk clubs” om gezondheid en reinheid te promoten in de streek waar ze woonde. Anna Jarvis deed haar best om Moederdag breder onder de aandacht te brengen. Haar campagne werd later gesponsord door John Wanamaker, een kleding handelaar uit Philadelphia.

In 1908 regelde ze een kerkdienst in de methodisten gemeente in Grafton, West Virginia, welke werd bijgewoond door maar liefst 407 kinderen en hun moeders. Tegenwoordig is de kerk een Internationaal Moederdag heiligdom geworden. Het is een eerbetoon aan alle moeders en is aangewezen als een National Historic Landmark.

Moederdag is een dag geworden die focust op algemene erkenning van moeders en moederfiguren. Moederdag is ook een belangrijk evenement geworden voor de handel. Met name voor restaurants en bedrijven die handelen in wenskaarten en cadeau’s.