Nederlandse vlag hijsen

Meerdere keren per jaar wordt door heel het land de vlag gehesen. Vaak is dit voor vrolijke gelegenheden. Maar soms ook voor minstens zo belangrijke dagen van herdenking. De Nederlandse vlag, en het hijsen van deze vlag heeft een symbolische waarde. Een weerspiegeling van de samenhorigheid van het Nederlandse volk. Hiermee gaan een paar simpele regels gepaard, voor het hijsen en opbergen van de vlag.

De regels voor het hijsen:

Wat zijn de regels die zijn verbonden aan het hijsen van de Nederlandse vlag? Hieronder vindt u de regels opgesomd:

-De vlag mag de grond niet aanraken bij het hijsen

-De vlag hijsen doet u in een rustig en gelijkmatig tempo

-Na zonsopgang mag u de vlag hijsen

-Voor zonsondergang moet de vlag weer zijn verlaagd

Er bestaat een uitzondering op de laatste regel. Wanneer de vlag aan beide zijden goed wordt verlicht, mag de vlag ook na zonsondergang blijven hangen.

De regels voor het opbergen:

Nadat de nationale vlag omlaag is gehaald, is het tijd om de vlag op te vouwen en op te bergen. Maar de nationale vlag mag niet zomaar worden opgevouwen. Ook hier is er een bijzondere manier waarmee de vlag wordt opgeborgen.

De juiste wijze gaat als volgt:

-De vlag wordt langs de banen in drieën gevouwen, zodat alleen de rode en blauwe baan zicht baar zijn. De witte baan zit in het midden.

-Vervolgens wordt de vlag dubbel gevouwen, haaks op de vorige vouw. Let er hierbij op dat de blauwe baan zichtbaar blijft.

-Het dubbel vouwen wordt nogmaals uitgevoerd

Hiermee heeft u in vogelvlucht de regels omtrent onze rood, wit, blauwe vlag gelezen. De eerstvolgende keer weet u precies hoe de vlag moet worden gehesen. Is uw vlag wat verouderd? Dan is het misschien tijd voor een nieuwe Nederlandse vlag.