Nieuwbouw of verbouwing? Elektra tips voor de eerste fase

Heb je net een huis gekocht, dan komen er veel dingen op je af. De hypotheek, notaris, gemeente, verzekeringen en aannemer. Of het nu om nieuwbouw gaat of om een bestaand huis wat je gaat verbouwen, je krijgt altijd met veel instanties te maken. Er wordt dan vrijwel niet of nauwelijks aan de elektriciteit gedacht, vaak slechts enkel aan de aanbieder en het afsluiten of omzetten van het abonnement. Toch is het belangrijk om vrijwel direct na te denken over elektriciteit in de woning. Daarom hebben wij van Elektramat een aantal punten op een rijtje gezet die je niet mag vergeten voordat je aan de slag gaat.

De groepenkast

Een groepenkast moeten bij het huis en het verbruik van de inwoners passen. Een groepenkast kun je misschien wel als de motor zien van alles wat je in huis doet en gebruikt. Het is daarom ook belangrijk om niet altijd voor de standaard of goedkoopste groepenkast te kiezen. Zet jouw apparaten met bijbehorende Wattages op een rijtje en laat je goed adviseren. Zorg ervoor dat er meer dan voldoende groepen zijn, zodat je in de toekomst ook nog uit kunt breiden. Tevens is het belangrijk ervoor te zorgen dat iedere groep nog wat ruimte over heeft, zodat de stoppen er niet uitspringen bij het gebruik van meerdere apparaten.

Stopcontacten en schakelaars

Niets is zo irritant als het missen van een stopcontact op bepaalde plaatsen. Je wilt ’s nachts gewoon op je telefoon kunnen kijken terwijl hij wordt opgeladen op je nachtkastje en een stopcontact naast je bank of bureau voor het opladen van bijvoorbeeld je laptop is beter dan dat het stopcontact net achter de bank zit. Voordat je begint met inkopen te doen, is het goed om een indeling te maken op een bouwtekening. Zo weet je precies waar de stopcontacten moeten komen en de schakelaars. Vergeet vooral het stopcontact buiten niet, want deze wordt vaak niet standaard geplaatst. Geef je jouw wensen op tijd aan bij de aannemer, dan hoef je hier vaak niet eens meerkosten voor te betalen. Begin dus op tijd met het indelen!

Lichtpunten

Een hanglamp hoort boven de salontafel te hangen en niet ernaast. Je slaapkamerlamp wil je in het midden van je bed hebben en in de badkamer moet het lichtpunt ook op een praktische plaats komen. Vaak worden lichtpunten standaard in het midden van kamers geplaatst, maar wanneer je een kamer anders wilt indelen, is het mooier om het lichtpunt te verplaatsen. Wanneer je dit op tijd bij de aannemer aangeeft, is het vaak ook niet nodig om hiervoor te betalen en dit bespaart je een latje of draad over het plafond.

Draden en kabels

Geef in de beginfase ook alvast aan waar je multimedia meubel komt te staan of waar je de werkplek wilt hebben. Er kan dan voor gezorgd worden dat kabels voor internet en televisie gemakkelijk te plaatsen zijn. Dit geldt ook voor hanglampen, waarbij het mooier is als er geen draden over de muur bungelen.

Er zijn uiteraard nog veel andere punten waar je op moet letten bij het indelen, aansluiten en plaatsen van elektra. Echter is de eerste fase wel één van de belangrijkste fases. Zorg daarom dat je op tijd begint, zodat in deze fase van de bouw of verbouw al direct met jouw wensen rekening kan worden gehouden. Bespaar hiermee op kosten en lelijke gaten, latjes of draden in of op de muur en de grond.