Ondervloer laminaat 10dB

Een ondervloer voor laminaat met een aanduiding 10db zal geluid geproduceerd op de vloer zoals voetstappen en dergelijke met 10 decibel reduceren. Het is wettelijk vastgesteld dat in appartementencomplexen en flats de gelegde vloer en ondervloer tezamen een geluid reducerend effect van 10db moeten hebben. Dit is met het oog op mogelijke overlast voor met name de onderburen. Doordat het wettelijk verplicht is kunnen (onder)buren bij geluidsoverlast via VvE, Verhuurder of het justitiële systeem verplichten tot het leggen van een ondervloer, vooropgesteld dat de vloer gelegd is nadat de regel in 1992 landelijk werd ingevoerd. De mogelijkheid bestaat dat een VvE of huurcontract een hogere geluidsdemping verplicht stelt voor harde vloeren zoals laminaat.

TÜV certificaat

Er zijn natuurlijk een groot aantal verschillende ondervloeren op de markt, die allemaal andere eigenschappen hebben op gebieden als vochtwering, warmte-isolatie, egalisering van de ondervloer en ook geluiddemping. Omdat de geluiddemping een wettelijke norm heeft kunnen ondervloeren het TÜV keurmerk verkrijgen, dat stelt tot hoeveel decibel ze reduceren en onder welke omstandigheden. De wettelijke normering stelt dat de combinatie van vloer en ondervloer een reductie van 10 decibel moet inhouden en het is vrij logisch dat bijvoorbeeld vloerbedekking zelf al genoeg reduceert waardoor een ondervloer minder belangrijk is dan voor laminaat. Het TÜV certificaat noemt deze verschillen als ze er zijn in de certificering, waardoor een ondervloer voor laminaat met 10db reductie altijd de juiste keuze is.

Houten Draagvloeren

Alle testen van het TÜV gaan uit van een betonnen draagvloer, dit betekent dat als je een ondervloer met 10db reductie op een houten draagvloer legt de hoeveelheid gestelde reductie niet juist is. Over het algemeen kan men stellen dat een houten draagvloer de geluidsreductie genoemd halveert en een 10db reductie wordt dan dus maar 5db. Dit komt doordat houten draagvloeren zelf geluid beter geleiden. Niet alle houten vloeren zijn echter hetzelfde en indien u een nieuwe vloer wilt leggen kunt u het beste informeren bij VvE of verhuurder aangezien die de vloeren beter kennen. Een veelgebruikte methode is het aanbrengen van spaanplaat tussen draagvloer en ondervloer waardoor de totale geluidsreductie toeneemt. Bekijk alle laminaat ondervloeren op https://www.kwaliteitparket.nl/ondervloer/ondervloer-laminaat