Opleiding POH GGZ: wat kun je ermee?

In de zorg wordt er steeds gezocht naar manieren om de zorg efficiënter te maken. Hierbij is het op maat geven van de juiste zorg steeds belangrijker geworden. Hierin spelen huisartsen ook een steeds belangrijkere rol. In steeds meer gemeenten zien we huisartsenpraktijken uit de grond schieten, waar vele verschillende vormen van zorg aangeboden worden. Een van de meest recente functies op een huisartsenpraktijk is de functie van praktijkondersteuner GGZ. Deze richt zich voornamelijk op de geestelijke gezondheidszorg. Er is daarvoor een speciale opleiding in het leven geroepen: de POH GGZ. Maar wat kun je nu eigenlijk precies met deze opleiding? Op deze en andere vragen heb je na het lezen van dit artikel een antwoord.

Welke vaardigheden heb je na deze opleiding onder de knie?

Allereerst moet worden opgemerkt dat er wel een degelijke vooropleiding nodig is voor de opleiding POH GGZ. Om toegelaten te worden dien je een HBO-V, HBO Verpleegkunde, MWD, SPH of een SPV opleiding te hebben afgerond. Ook met de studies Toegepaste Psychologie en Basispsychologie word je toegelaten. Daarnaast heb je vaak enige werkervaring nodig. Tijdens de opleiding leer je om praktijkgericht te werken. Je leert alle vaardigheden de nodig zijn om goed als praktijkondersteuner GGZ te kunnen functioneren. De functie POH GGZ is in de huisartsenpraktijk een vrij nieuwe functie waardoor je tijdens de opleiding ook veel zult leren over de functie zelf. Wanneer je de functie van POH GGZ vervult ben je op de huisartsenpraktijk aanwezig om mensen met psychische klachten zo goed mogelijk te begeleiden. Tijdens de opleiding leer je op een praktische manier om dit te doen en krijg je de ruimte ook dit ook in de praktijk te leren.

Denk aan je toekomst!

Zoals eerder gezegd is de functie van POH GGZ een behoorlijk nieuwe functie. Hierdoor zijn er nog niet veel mensen die deze praktijkgerichte post HBO opleiding hebben afgerond. In de toekomst wordt het echter een veelgevraagde functie, waardoor je door deze opleiding te volgen in jezelf investeert!