Pancreas

Pancreas, veel mensen zal dit woord niet veel zeggen. Sommige mensen zullen wellicht nog een link leggen met een medisch benaming, maar meer dan dat gaat het dan ook vaak niet. Pancreas is een Latijnse benaming voor de alvleesklier. Voor Pancreas heeft men binnen de medische wereld echter nog andere benamingen. Pancreas is een orgaan dat niet omgeven is door buikvlies en achter de buikholte van de buik te vinden is en gedeeltelijk achter de maag. Op deze plek kan je ook de twaalfvingerige darm vinden.  Omdat het zich allemaal achteraan in de buikholte afspeelt is de locatie van de pancreas zeer moeilijk te lokaliseren en zeker te bereiken, een medisch onderzoek uitvoeren op deze plek is hierdoor ook vrij moeilijk, onmogelijk is het echter niet.

Pancreas of de alvleesklier is eigenlijk een uitstulping van de twaalfvingerige darm en blijft zich hiervandaan dan ook ontwikkelen uit één of meer van deze vingers van de twaalfvingerige darm. De pancreas heeft bij elk persoon een andere lengte, de gemiddelde lengte van de alvleesklier is ongeveer 12 tot 15 cm in lengte en in de breedte hebben wij het vaak over 1 tot 3 cm. Bij kinderen is de lengte en de breedte  zit variërend, hier kan dan ook geen inschatting over gemaakt worden, de lengte en breedte is namelijk zeer afhankelijk van de lengte en het gewicht van het kind.

 Functies

Elk orgaan binnen het menselijk lichaam heeft zijn eigen functie, zo ook de pancreas/alvleesklier. De functie van de alvleesklier is om samen te werken met de lever en de galblaas. De combinatie van de alvleesklier, lever en galblaas is één van de betere samenwerkende organen in het menselijke lichaam. Binnen de dagelijkse werkzaamheden van de mens is het belangrijk dat de pancreas in zeer goede conditie en gezondheid is. De alvleesklier regelt binnen het lichaam onder anderen de insuline en glucagon, deze is noodzakelijk om de bloedsuikerspiegel te regelen en op peil te houden.  Om dit soort zaken te voorkomen is het belangrijk om elke dag op de juiste tijden en momenten bijvoorbeeld te ontbijten, lunchen en te dineren. Alles wat de alvleesklier doet heeft te maken met eten, te laat of niet eten zal bijvoorbeeld zorgen voor een dalende bloedsuikerspiegel. De dalende suikerspiegel komt voort uit het feit dat het lichaam geen koolhydraten meer binnen krijgt, met alle gevolgen van dien dus.

Een veel voorkomend probleem is een pancreatitis, een ontsteking van de alvleesklier.