Pasta recepten

Pasta recepten zijn er in verschillende varianten, zo heb je de populaire pasta pesto of de misschien wel meer bekende pasta bolognese.

Pasta

Pasta óf Italiaanse noedels leerde men in Nederland pas rond 1985 kennen echt kennen toen bleek dat er veel meer van dit soort producten waren, vervolgens is de naam pasta hier een verzamelnaam voor geworden. Een populaire soort pasta, macaroni, kennen ze in Italië bijna niet.

Pasta is gemaakt uit harde granen, voornamelijk harde tarwe en een deegproduct. Het pasta deeg wordt plat uitgerold en vervolgens op allerlei manieren in vormen gesneden. Spaghetti wordt bijvoorbeeld gemaakt door het deeg eerst dun uit te rollen en vervolgens in dunne stroken te snijden. Ook kunnen er van het deeg vierkante plakjes gesneden worden die vervolgens met vulling en met de hand tot tortellini gerold worden.

Pasta recepten

Er zijn vele verschillende soorten pasta en iedere soort heeft eigenlijk zijn pasta recept met ingrediënten die het beste bij de soort passen, zo heb je pasta salade, kip pasta, zalm pasta, lasagne, carbonara.

Macaroni

Macaroni is misschien wel een van de populairste pasta soorten in Nederland. Het populairste macaroni pasta recept is waarschijnlijk ‘macaroni and cheese’, wat verbazingwekkend zijn oorsprong niet in Italië maar in Frankrijk kent. Een zeer oud bekend Frans kookboek The Forme of Cury uit de 14e eeuw beschreef al een recept als het ‘mac and cheese’ zoals wij deze nu kennen.

Spaghetti

Spaghetti is een pasta soort voor typische Italiaanse gerechten. De naam spaghetti komt uit het Italiaans en betekend letterlijk bindtouwtjes. Spaghetti werd in de 9e eeuw voor het eerst vermeld in een syrisch-arabisch woordenboek geschreven door Isho bar Ali met de naam itriyya, die als lexicograaf voor siciliaanse scheepsladingen werkte. Het bekendste pasta recept met spaghetti is in Nederland zonder twijfel spaghetti bolognese. Dit is spaghetti met een bolognesesaus gemaakt van onder andere rundergehakt en tomatensaus.

Vermicelli

Vermicelli is in Nederland ongeveer de dunste pasta soort die er te krijgen is echter is deze in Italië iets dikker als spaghetti. Vermicelli wordt in Nederland voornamelijk gebruikt in soep. Er bestaan in Nederland vier vermicelli diktes: grof, middel, fijn en engelenhaar. Daar naast bestaat er ook vermicelli in verschillende vormen, zo heb je bijvoorbeeld vermicelli bestaande uit het alfabet.