Roet verwijderen en gevelreiniging

Roet en gevelreiniging

Onze Nederlandse weers omstandigheden zijn van grote invloed op onze buitenmuren. Steeds meer mensen beginnen in te zien dat het reinigen van een gevel bij het onderhoudt van een woning hoort. Gevel en roet verwijderen laat het gebouw er weer uitzien zoals het er ooit uit zag en voorkomt eventuele problemen in de toekomst.

Indien u gevel hoog is wordt er gebruik gemaakt van een steiger of een hoogwerker om de hele gevel veilig en gemakkelijk schoon te kunnen maken.
Gevelreiniging kan door middel van verschillende technieken zoals chemisch maar ook mileu vriendelijk. Welke manier van gevelreiniging u gebruikt wilt maken is geheel afhankelijk van de vervuiling op de gevel.Is dit gewoon vuil afkomstig van de lucht of roet door brand? Ook het materiaal van de gevel is van belang bij het kiezen van een bepaalde behandeling en hoe deze behandeling uitgevoerd kan worden. Er wordt rekening gehouden met de druk en temperatuur bij het uitvoeren van de verschillende behandelingen.
Gevelreiniging en roet verwijderen door middel van stoomcleaning

Dit is de simpelste en goedkoopste manier om de gevel weer schoon te krijgen. Door te stoom cleanen worden mossen, algen , roet en resten van klimop’s makkelijk verwijderd.
Bij stoomcleaning is er dan ook alleen maar leidingwater nodig wat tot een temperatuur van 145 graden wordt gebracht. Via een cleaning machine wordt het water onder een hogedruk van rond de 300 bar tegen de gevel gespoten. Nadat de gevel met stoom is bespoten wordt de gevel nagespoeld ( gespoten) met gewoon schoon water en is de gevel brand schoon.

Chemische reiniging

Bij een gemiddelde vervuiling op een gevel is gevelreiniging door middel van chemische reiniging altijd wel mogelijk. Gevels waar verfresten of lichte roetaanslag op zitten kunnen op deze manier gereinigd worden.
De gevel wordt ingezet met een speciaal schoonmaakmiddel. Het middel lost het vuil op de gevel gemakkelijk op. Met stoom wordt het schoonmaak middel en het vuil van de gevel afgeblazen. Het water dat hier vanaf komt wordt opgevangen en netjes afgevoerd.

Stralen tegen roet

Bij zware vervuiling zoals roet verwijderen is het gebruik van alleen heet water niet genoeg. Denk hierbij aan vervuiling door bijvoorbeeld roetaanslag, graffiti.
Gevelreiniging doormiddel van zandstralen (zand en water) is een van de manieren om een zwaar vervuilde gevel echt schoon te krijgen. Dit gebeurd onder lage druk zodat origineel voegwerk blijft bestaan en niet beschadigt. Het middel (zand) wordt vermengd met water om veel stofoverlast te voorkomen en zodat het makkelijker af te voeren is. Het straalafval dat van de gevel afkomt wordt door het bedrijf altijd netjes weer afgevoerd. Deze manier van gevelreiniging vereist een vergunning of ontheffing in alle gemeenten in Nederland.