Schilderen met acryl

Wat is acrylverf

Acrylverf, ook wel polymeerverf genoemd is een verfsoort die zich uitstekend leent voor de (hobby)schilder. Acrylverf bestaat uit een emulsie van kleurend pigment en een kunststof polymeerhars als bindmiddel. Acrylverf heeft een korte drogingstijd en droogt transparant op zodat de natuurlijke pigmentkleur overblijft. Nadat acrylverf is opgedroogd wordt de kleur van de verf iets donkerder. Dit is dus iets om rekening mee te houden tijdens het kiezen en mengen van de juiste kleur. Acrylverf heeft de eigenschap dat de kleuren mooier en mooier worden zodra men meerdere verflagen aanbrengt.

Voordelen van acrylverf

Het grootste voordeel van het werken met acrylverf is dat het een sneldrogende verf is. Daarom kan er snel op het gedroogde vlak opnieuw geschilderd worden, dat is dus handig als er een foutje verbeterd moet worden. Zodra acrylverf is opgedroogd blijft alleen een kunststof elastische laag over. Deze laag is ongevoelig voor licht, vocht temperatuur en droogte. Schilderen met acrylverf garandeert dus een lange levensduur van het schilderij. Ook laat acrylverf zich uitstekend combineren met aquarelverf indien men met een gemengde techniek wil gaan schilderen. Kwasten en gereedschappen kunnen gemakkelijk worden schoongemaakt met water indien de verf niet opgedroogd is. Is dit wel het geval dan kan de verf opgelost worden met heet water en zeep. Acrylverf laat zich uitstekend hechten op de meest gangbare dragers.

Nadelen van Acrylverf

Acrylverf laat zich niet goed verwerken met olieverf. Water en olie stoten elkaar af, dit is dus een probleem als men acrylverf (waterbasis) en olieverf (oliebasis) gaat gebruiken bij bijvoorbeeld de gemengde techniek of als men olieverf als basis op het doek wil gebruiken. De drager moet dik genoeg zijn of strak genoeg gespannen zijn. Is dit niet het geval dan bestaat de kans dat zodra de verf is opgedroogd deze gaat golven of bobbelen.

Benodigdheden

Merk acrylverf
Voor keuze van wat voor soort merk acrylverf u pakt hang van uzelf af. Er zit natuurlijk per merk wel verschil in kwaliteit en prijs. Hoe duur u het maakt hangt helemaal af wat u te besteden heeft en wat voor eisen u aan de kwaliteit van de verf stelt. De meest voorkomende merken die acrylverf verkopen zijn: Amsterdam, Galeria, Vallejo, New masters, en Ara. Ook kan men kiezen acrylverf spraypaint van het merk Liquitex.

Penselen
Het kiezen van het juiste penseel is erg belangrijk omdat het mede bepaald hoe het schilderij er uiteindelijk uit komt te zien. Ook hierin zijn veel verschillen tussen kwaliteit en prijs per merk. De meeste acrylschilders gebruiken penselen die gemaakt zijn van varkenshaar of marterhaar. Uiteindelijk hangt de keuze van het juiste penseel af van de stijl van schilderen of techniek.

De juiste ondergrond
Bij het schilderen met acrylverf is het belangrijk dat men een dik schilderdoek gebruikt om golven of bobbelen te voorkomen. Ook is het belangrijk dat de ondergrond goed strak is opgespannen. Daarom is het belangrijk dat men een schilderdoek gebruikt dat op een goed gespannen spieraam zit. Acrylverf laat zich beter verwerken op een linnen doek dan een katoenen doek omdat katoen zijn spanning eerder verliest.

Werkwijze
Als beginneling is het verstandig om dun te beginnen. De verf wordt hierbij verdund met water en droogt sneller. Na een dunne schets kun je met dikkere verf verder werken. Werk dus altijd van dun naar dik. Een andere belangrijke regel is, dat je altijd werkt van donker naar licht. Zeker als je nat-in-nat gaat werken is dit een belangrijke regel. Eerst worden de donkere kleuren opgezet en daarna naar de lichtste toegewerkt. Lichte kleuren hebben meer wit en dekken daarom beter.

TIP!
Om het werken aan uw schilderij makkelijker te maken is het een aanrader om een schildersezel aan te schaffen.