Snelle tips voor (on)handige ouders

Iedereen kent wel zo’n superouder die altijd goed uitgerust en verzorgd met gemak zijn of haar kinderen keurig aangekleed en op tijd op school krijgt. Dat is fijn als je op die manier de dag kunt beginnen. Maar wat doe je nou als je helemaal niet zo georganiseerd bent? Als je slecht geslapen hebt en je altijd te laat komt? Hier volgen wat tips om gemakkelijker de deur uit te gaan met kleine kinderen.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Voordat je in paniek die ene linkerschoen van je peuter zoekt –want alleen dat incomplete paar volstaat vandaag- en je vast zorgen maakt om het moment dat je de autosleutels van de baby af moet pakken om de auto te starten, denk eerst even aan jezelf. Wat heb jij nou nodig om goed je dag te beginnen? Neem dat extra kwartiertje voor een kopje koffie, om je telefoon te checken of iets langer onder de douche te staan. Door eerst even aan jezelf te denken begin je de dag op een positieve manier en zul je minder de neiging hebben om bij de eerste de beste weerstand je kinderen achter het behang te plakken.

En het lijkt misschien een inkoppertje, maar een goede voorbereiding is het halve werk. Dat zorgt er namelijk voor dat je niet met een lege luiertas bij de voordeur je partner (of jezelf) staat te vervloeken en alweer te laat komt. Als je jezelf bijvoorbeeld de gewoonte aanleert om even snel de tassen te checken en aan te vullen als je thuiskomt, of voordat je naar bed gaat, dan is dat op het moment van weggaan weer een zorg minder.

Wees ook niet bang om dingen op een onorthodoxe manier aan te pakken. Een gouden tip voor ouders met kinderen die zich niet aan willen kleden en die echt een keertje op tijd moeten komen is om ze ’s avonds gewoon aangekleed in bed te leggen. Dan hoef je er eigenlijk alleen nog maar een ontbijtje in te schuiven, schoenen en jassen aan te trekken, te zorgen dat ze zonder er vandoor te gaan in de auto stappen, de stoelriemen netjes vastdoen… Oké het lost niet alles op natuurlijk, maar het scheelt weer één knokpartij, en dan heb je het kwartiertje dat je stiekem op de wc je sociale media zat te checken alweer terug.

Zorg voor de juiste accessoires

Een thermoskop voor je koffie zodat die niet altijd al koud is voordat je er aan toekomt, een GPS tracker voor je autosleutels, bedenk eens welke accessoires jou het leven makkelijker kunnen maken. Een hele slimme is bijvoorbeeld een paar touchscreen handschoenen zodat je tijdens de koude winterdagen niet je handschoenen uit hoeft te doen om je telefoon op te nemen terwijl je 2 kinderen, 2 tassen, een fiets en die ene prachtige stok die jullie onderweg hebben gevonden vast moet houden. Ja, je hebt dan nog steeds 2 kids, één stok, 2 tassen en een fiets maar dat dan mèt lekkere warme handen!

Houd het hoofd koel

De eenvoudigste, en meteen de lastigste tip is toch wel om het hoofd koel te houden. Op het moment dat jij je geduld verliest is je kind meteen 2 keer zo dwars en gaat alles ineens mis. Mocht het moeilijk worden, dan haal je een keertje diep adem en bedenk je je maar dat je kinderen je niet dwarszitten om jou een hak te zetten. Sterker nog, jij bent waarschijnlijk nog hun held ook. En de volgende keer dat je die perfecte ouders op het schoolplein ziet staan, kijk dan nog even verder naar die ouder die erachter staat en die net als jij met goede moed het gevecht aangegaan is en toch weer iedere dag hele blije kids afzet.