Strandtenthouders niet tevreden over zomerseizoen

Ondanks dat het al bijna de hele week regent in Nederland valt er over het gehele seizoen toch te spreken van een aantal weken met mooi, warm weer. Strandhouders zijn echter niet tevreden met de huidige stand van zaken en vinden het zomerseizoen vooralsnog niet geslaagd. Paul Zonneveld, voorzitter van brancheorganisatie NVSN, legt uit waarom tegenover NU.nl.

De strandtenten zitten minder vol dan verwacht en de bezoekers die wel een drankje of een hapje wilde consumeren, bestelden flink minder dan een aantal jaren geleden. Zonneveld denkt dat mensen zuiniger zijn geworden door de zwakke economie. Wellicht hebben ze minder te besteden of willen ze juist op deze uitgaven bezuinigen.

Bezoekers die wel aanschuiven, consumeren minder dan in de periode voor de economische crisis. Het bestellen van een simpele salade met tonijn, wraps of een latte macchiato met appelgebak is er niet meer bij. Doordat de klanten minder bestellen, is de omzet een stuk lager uitgevallen. Uitgaven zijn hetzelfde gebleven of hoger geworden waardoor bepaalde tenthouders in de problemen komen.

Alsnog succesvol seizoen?

Onder meer de kosten van een gemeentelijke vergunning zijn de laatste jaren omhoog gegaan. Horecaondernemers met strandtenten zouden alsnog een geslaagd seizoen kunnen hebben, denkt de voorzitter. “Normaliter zijn er zes goede weken nodig voor de juiste omzet. Op dit moment zijn er vier goede weken geweest maar in september kan het nog goed weer worden.”

In september zijn er nog een aantal weken dat de kans bestaat dat het weer goed wordt. Volgens Accuweather wordt het op veel dagen een graad of 18 met veel zonneschijn. Wel staat er bij veel datums ook een regenwolkje.