Syfilis symptomen

Advies bij Syfilis

Syfilis wordt ook wel Lues genoemd en is een infectie van de mond, vagina, anus of penis. De bacteriële infectie worden overgedragen door de bacterie Treponema Pallidum. Overdraging vindt plaats als de slijmvliezen van de penis, anus, mond of vagina met elkaar in aanraking komen. Na de overdraging komen de bacteriën in het bloed terecht en kunnen dan ook andere organen aantasten. In de volksmond wordt Syfilis ook aangeduid als een Seksuele Overdraagbare Aandoening (SOA). Vaak wordt syfilis als een wereldwijd gezondheidsprobleem gezien en komt met name voor in de derde wereld landen. Uit onderzoek blijkt dat syfilis met name bij jongeren tussen de 15 en 30 jaar voorkomt.

Syfilis symptomen

Het is van uiterst groot belang dat besmetting zo snel mogelijk wordt geconstateerd. Doordat syfilis zich ontwikkeld in een aantal stappen is het van belang om te symptomen te kennen en indien nodig spoedig een arts te raadplegen. Na besmetting met syfilis ontstaat er op het slijmvlies een zweertje dat groeit tot circa 1 centimeter. Het zweertje is rood van kleur en voelt hard aan. Bij besmetting via anus of vagina is het zweertje vaak moeilijker zichtbaar omdat het verscholen kan zitten tussen de slijmvliezen. Verder is het ook mogelijk dat de huid elders op het lichaam geirriteerd kan raken als besmetting al heeft plaatsgevonden.

Syfilis advies

Het is van uiterst groot belang dat alleen al bij het vermoeden van syfilis zo spoedig mogelijk contact wordt opgenomen met de huisarts. Na een aantal testen kan worden vastgesteld of er een besmetting van syfilis heeft plaatsgevonden. De behandeling kan vervolgens zo snel mogelijk starten.