Terugtrekkend tandvlees, wat doet u eraan?

Het risico om last te krijgen van ontstoken tandvlees wordt groter als er veel last is van tandplak. Als er dus sprake is van een slechte mondhygiëne dan zal het tandplak toenemen. Vergevorderd ontstoken tandvlees wordt ook wel parodontitis genoemd en een veel voorkomend fenomeen hierbij is terugtrekkend tandvlees / teruggetrokken tandvlees.

Wat kunt u tegen terugtrekkend tandvlees doen?

De mogelijkheden om terugtrekkend tandvlees tegen te gaan zijn er zeker, maar welke op u van toepassing is ligt meestal aan het stadium waar het teruggetrokken tandvlees zich in verkeerd.

Mondhygiëne
Misschien klinkt het heel simpel om te zorgen voor een goede mondhygiëne, maar het is wel één van de meest effectieve manieren om van ontstoken tandvlees en terugtrekkend tandvlees af te komen. Vaak kan dit al zorgen voor een aanzienlijke verbetering en het voordeel van deze methode is dat het te combineren is met andere manieren. Enkele dingen die zeer aan te raden zijn voor een goede mondhygiëne zijn mondwater en flossdraad.

Terugtrekkend tandvlees genezen met gebitsreiniging
Let er op dat deze manier alleen mogelijk is als het teruggetrokken tandvlees zich nog niet in een vergevorderd stadium verkeerd. U kunt er dan voor kiezen om een gebitsreiniging te laten uitvoeren door uw tandarts of mondhygiënist. Dit houdt in dat al het tandsteen en tandplak verwijderd zal worden. Ontstoken tandvlees zal hierdoor snel weg zijn en het terugkomen van terugtrekkend tandvlees zal ook voorkomen worden.

Met een operatie teruggetrokken tandvlees behandelen
Een “flap operatie” wordt alleen in zeer ver gevorderde situaties gedaan. Wat houdt dit precies in? Het tandvlees zal operatief worden opengeklapt waardoor het tandvlees en kaakbot schoon worden gemaakt. Als laatste worden de wortels zorgvuldig bedekt om terugtrekkend tandvlees in de toekomst te voorkomen.