Thuistesten nemen toe in populariteit

Vandaag werd bekend dat de zorgverzekeringen in Nederland waarschijnlijk iets goedkoper gaan worden in 2014. Maar, iedereen weet dat je dan nog steeds te veel betaalt voor de zorg. Om de Nederlandse zorg te ontlasten kiezen steeds meer mensen ervoor om gebruik te maken van thuistesten, op bijvoorbeeld allergieën en SOA’s. Dit is anoniem, scheelt de huisarts werk en zorgt ervoor dat de kosten van de zorg uiteindelijk omlaag gaan. Als dat gebeurt, zal de zorgverzekering pas echt goedkoper worden.

De meeste thuistesten zijn inmiddels net zo accuraat als testen die in een ziekenhuis worden gedaan. Sterker nog, sommige testen, waaronder de SOA thuistest, worden zelfs in ziekenhuislaboratoria onderzocht. Het enige verschil is dan dus dat het anoniem is, en dat je het vanuit huis kunt versturen. De resultaten zijn dan vervolgens op een geanonimiseerde webpagina te bekijken.

Maar, deze thuistesten zijn niet alleen geschikt voor het testen op SOA’s. Er kan inmiddels op zeer veel verschillende soorten zaken worden getest. Dit kan lopen van de vruchtbaarheid van de man, tot het checken op candida bij de vrouw. Ook is het goed mogelijk om, zoals eerder gezegd, je op verschillende soorten allergieën te testen vanuit huis.

Dat al deze testen vanuit huis mogelijk zijn, heeft te maken met de steeds betere medische technologieën. Vroeger kon het weken duren voordat een uitslag bekend is, maar inmiddels is het binnen korte tijd duidelijk of een bepaalde bacterie of een bepaald virus in bloed, urine of speeksel aanwezig is. Tel daarbij op dat de medische sector wordt geprivatiseerd, waardoor ziekenhuizen andere manieren moeten verzinnen om geld te verdienen.

Deze privatisering wordt vaak beschimpt, maar heeft dus ook goede kanten. Als steeds meer mensen thuis gaan testen, zal de zorg goedkoper worden, en daarmee ook de verzekeringen. Zolang de controle op ziekenhuizen blijft bestaan, is het uitvoeren van thuistesten een prima manier om op een goedkope, snelle manier er achter te komen of er iets aan scheelt. Mocht dat zo zijn, dan is het uiteraard de bedoeling om alsnog naar de huisarts te gaan. Dan weet je zeker dat een dergelijk bezoek nut heeft.