Tips voor verzorging pasgeboren baby

Een pasgeboren baby heeft ontzettend veel verzorging nodig, niet heel vreemd want het kleintje heeft net zijn veilige plekje in de buik van zijn moeder moeten verlaten. Je baby heeft dus veel warmte en liefde nodig. Waar moet je allemaal op letten? Wat zijn belangrijke dingen? Je krijgt natuurlijk ontzettend veel tips van je kraamhulp en alle mensen om je heen. Het is goed om naar iedereen te luisteren, maar ga op je eigen gevoel af. Laat je niet gek maken, iedereen heeft een andere manier van verzoring en opvoeden. In dit artikel worden een aantal tips beschreven voor de verzorging van jouw kleine baby.

 

Tips

  • Je baby moet lekker warm blijven, hiervoor heb je kruiken nodig. Vaak worden deze alleen de eerste week gebruikt, maar probeer hier niet op te bezuinigen. Kijk bijvoorbeeld of je ze van iemand kunt lenen als je budget het niet toelaat om ze te kopen. Dit kan natuurlijk ook met andere spullen die je maar heel kort nodig hebt.

  • Je baby moet uiteraard ook lekker gewassen worden, maar als je geen bad(je) hebt is dit geen probleem. Je kunt de kleine baby ook gewoon op het aankleedkussen of in een grote emmer wassen. Net zo handig is om samen met je baby te douchen. Het handigste is om dit samen met je partner te doen. Zorg er altijd voor dat de baby als eerste afgedroogd en aangekleed is, want een baby kan zijn warmte nog niet zo goed bij zich houden.

  • Een baby houdt van structuur. Een vast ritme in de dag is daarom aan te raden. Probeer niet vaker dan één keer per dag iets te doen wat teveel prikkels geeft en zorg voor een vast ritme.

  • Bij een droog huidje kan een badje met zemelen helpen. Je kunt de zemelen in een washandje doen, deze even dichtbinden met een stiekje, en dit leg je in het badje bij je baby. De huid zal hier een stuk van opknappen.

  • Wanneer je baby niet graag in bad gaat kan het soms helpen dat je hem met zijn voetjes tegen de kant aan legt. Zo lijkt het badje kleiner. Een hand op zijn buikje geeft een veilig gevoel.

  • Probeer je baby niet in de box te laten slapen, de box moet gezien worden als speelplek. Wanneer je je baby niet boven in zijn wiegje wilt leggen kun je hem ook in de wandelwagen laten slapen.

Natuurlijk zijn dit slechts adviezen, iedere ouder moet zelf bepalen wat hij of zij fijn vindt en wat er goed werkt met hun baby. Kraamhulp van bijvoorbeeld Zuidzorg helpt je met het vinden van de verzorging die bij jou past.