Toekomst van online radio

Mensen hebben steeds meer keuze in waar ze naar luisteren, dit komt door de opmars van nieuwe technieken. Waar men vroeger beperkt was tot een aantal radiostations of het aantal nummers wat er op een lp, cassette of cd stond kan men nu veel meer muziek mee nemen. Dit komt door de opkomst van mp3 spelers, streaming media en Internet radio.

Door de opkomst van de mp3 speler is men niet langer gebonden meer aan een beperkt aantal nummers. Op de gemiddelde mp3 speler staan duizenden nummers, het nadeel hiervan is wel dat men van te voren moet kiezen welke muziek men wil luisteren. Om dit probleem op te lossen zijn er verschillende diensten in het leven geroepen zoals Spotify en Deezer. Met deze diensten hoeft men niks meer te downloaden want men kan alles direct streamen. Hierdoor hoeft men niet meer van te voren te kiezen waar men naar wil luisteren. Wel dient men nog wel zelf opzoek te gaan naar nieuwe en leuke muziek.

Buiten deze diensten is er nog een optie bij gekomen. Radio luisteren via het internet. Vroeger was men beperkt tot een aantal radiozenders die in de ether zaten, tegenwoordig kan men uit elk radiostation kiezen ter wereld. Zo zijn er verschillende websites waar alle radiostations bij elkaar zijn verzameld zodat de luisteraar alleen nog hoeft te kiezen naar welk radiostation men wil luisteren.

Het grote voordeel hierbij is dat men kan kiezen uit verschillende landen, genres of zelfs regio’s. Hierdoor is er altijd wel een radiostation te vinden dat aansluit op de wensen van de luisteraar. Verder hoeft men geen afspeellijsten te maken of bij te werken, dit doet de radio uiteraard voor je.

Men kan dus stellen dat de tijden waar men een enkel nummer duizend maal achter elkaar hoort voorbij zijn. Streaming media en online radio gaan het helemaal worden de komende jaren. Is de fysieke verkoop dan helemaal afgeschreven? Ongetwijfeld zal er nog een kleine groep mensen blijven bestaan die het leuk vinden om cd’s te hebben, echter deze groep zal steeds kleiner worden door het gebruikersgemak van deze online diensten.