Verschillende soorten sloten

Sommige mensen denken misschien wel een slot is een slot. Maar dat is niet zo, elk slot heeft zo zijn voor- en nadelen. Daarom zijn er dus ook zo veel verschillende soorten op de markt. Het is toch belangrijk dat u een goed slot hebt tegen inbraak bijvoorbeeld? Het slot moet natuurlijk ook stevig zijn, en het moet passen bij de stijl van uw woning. Er zijn diverse soorten sloten met of zonder sleutel, grote maar ook de kleine sleutelgaten, schuifsloten, hangsloten en zo kun je nog wel eventjes doorgaan.

Waar kunt u het slot het beste plaatsen?
Elk slot heeft zo zijn voor- en nadelen. U wilt misschien privacy of u wilt juist goed zijn beveiligd. Waar u een slot op wilt hangen hangt dus ook af van het doel. Vroeger zagen we nog vaker de zware sleutels voorbijkomen. Sinds de Romeinse tijd kennen we de sleutels niet anders dan van ijzer en brons. De keuze is dus ook aan u zelf waar u de sloten wilt plaatsen en wat voor soort u wilt plaatsen. De plaatsing hangt wel af van de soort, het materiaal en de draai richting van de deur. Elk slot heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing.

De verschillende soorten sloten
Er zijn tientallen sloten op de markt elk heeft zo zijn eigen kenmerk. Bijvoorbeeld de bontebaardslot. Deze wordt nu zelden gebruikt maar in de 18e eeuw kwam die vaak voorbij. De sleutel kun je helemaal ronddraaien, in het sleutelgat zitten namelijk platen  die passen op de insnijdingen van de sleutel. Helaas is het systeem heel makkelijk na te maken en daarom dus niet zo veilig.

Het cilinder slot
Het cilinder slot kennen we allemaal. Een slot dat bijna overal wordt gebruikt. In de binnencilinder van het slot zitten een aantal verschillende pennen. Zodra er een juiste sleutel in komt worden de pennetjes in de goede positie gezet. Zo kun je de sleutel makkelijk omdraaien en is de deur snel en gemakkelijk open door het slimme binnenwerk van het slot.

Meerpunt slot
Het meerpunt- of driepunt slot is tegenwoordig erg populair. Het slot is verbonden met 3 punten zoals de naam al zegt. Hier zijn ook nog eens verschillende soorten onder verdeeld. Het voordeel van een meerpunt slot is dat u binnen een handomdraai uw deur op meer punten vergrendelt. Nog een voordeel hiervan is dat u het niet zo goed ziet zitten en dat het slot ook mooi blijft. Daarnaast zijn de meerpunt sloten voor alle soorten deuren bestemd.

Meer informatie over diverse soorten sloten vindt u op http://www.slotenmaker-nu.nl