Vloer laten leggen met egaline

Egaline voor het uitvlakken van u vloer

Een vloer uitvlakken heet in de mond van een vloerenlegger egaliseren. Dit houd in dat de vloer met een speciale cementmortel weer geheel uitgevlakt kan worden met een laagdikte van rond de 2 tot aan 5 mm. Een vloerenlegger zal eerst de oude betonvloer vloer komen controleren voordat hij de vloer kan uitvlakken.Dit in is om in te zien of de oude vloer wel een goede hechting zal geven aan de nieuwe. Ook kan hij de laagdikte bepalen en hoeveel materiaal er nodig is.

Na de inspectie kan de vakman de vloer primeren en alle losse delen verwijderen zodat de egaline goed blijft hechten en de vloerenlegger garantie kan geven. Als de primer eenmaal droog is kan er een kuip met egaline ( egalisatiemortel ) worden aangemaakt. Na het aanmaken giet hij deze strook voor strook over de oude vloer en smeert dit uit met een zo geheten vloerenspaan zodat de stroken in elkaar vloeien.

Door zo de gehele vloer te egaliseren krijgt de egaline een chemische reactie en vloeit als een vloer weer in elkaar.De volgende dag zal worden bepaald of het proces goed is verlopen. Mocht dit niet het geval wezen zal alles nog een keer herhaalt moeten worden met een wat dunner laagje. De droogtijd afhankelijk van de warmte in de woning of pand zal rond de 2 dagen zijn met een temperatuur van 20 graden Celsius.

Nieuwe vloer leggen

Nu dat de egaline droog is en uitgehard kunt u beginnen aan het leggen van u nieuwe vloer. Deze kan van hout zijn maar steen, of vloerbedekking kan natuurlijk ook. Let goed op bij de hechting van de lijm voor de nieuwe vloer dat deze goed hecht aan de egaline en er geen stof tussen zit zodat u geen optimale hechting zult krijgen.