Waarom emigreren mensen naar Duitsland?

De laatste paar jaren zijn er veel Nederlanders vertrokken naar Duitsland. Wat hier de reden voor is? Dat kan heel verschillend zijn, maar economische redenen staan op de eerste plaats. Ook spelen er andere redenen een rol, veel mensen zijn bijvoorbeeld op zoek naar een rustige en ruime woonomgeving.

Er wonen op dit moment meer dan 100.000 Nederlanders in Duitsland. Wat zijn de belangrijkste redenen om te kiezen voor het verhuizen naar Duitsland?

Economische redenen

De prijs voor een stuk grond ligt in Duitsland een stuk lager dan in Nederland, daarbij zijn ook de bouwkosten een stuk lager. En dit terwijl er gebouwd wordt met een mooie afwerking en een goede isolatie. In Duitsland betaal je voor een vrijstaande woning evenveel als dat je in Nederland betaald voor een rijtjeshuis in het midden van het land. In Duitsland is er ook meer vrijheid met het bouwen van een woning, daar waar je in Nederland in het straatbeeld moet passen.

De kosten voor een woning, of een woning bouwen, zijn dus een stuk lager dan in Nederland. Naast de kosten van een woning zijn ook de vaste lasten in Duitsland lager. De wegenbelasting, de aanschaf van een auto en de benzinekosten liggen lager dan in Nederland.

Waarden en normen

De normen en waarden in Duitsland zijn net wat anders dan bij ons. Iedereen spreekt elkaar aan met U en de zondagsrust wordt over het algemeen nog in acht genomen. Wanneer je een bezoekje aan de gemeente brengt nemen ze echt de moeite om je vragen te beantwoorden en zo krijg je het gevoel dat er meer tijd beschikbaar is. Er is in de wijk aandacht voor de veiligheid en buren kennen elkaar over het algemeen.

Rust

In Duitsland zijn er nog vele stukken waar je rustig kunt wonen, waar je geen last hebt val files en waar je genoeg ruimte hebt. Er zijn grote parkeerterreinen bij winkelcentra en supermarkten en er zijn prachtige stukken natuur waar je lekker kunt wandelen of fietsen.