Waarom is zwemmen gezond?

Zwemmen doen we allemaal wel eens. Of je nou zwemt als recreatie of sport: het is ontzettend gezond. Daarnaast werkt het ook ontspannend voor je spieren en je geest, dus als je nog niets te doen hebt dit weekend kun je het beste naar het zwembad in de buurt gaan of een duik nemen in het zwembad in de tuin! Dit zijn alle redenen om lekker te gaan zwemmen.

Huid

Zout water is volgens onderzoekers een weldoener voor de huid. Zout water bevat veel magnesium wat het vochtgehalte van de huid in balans houdt. Mensen met psoriasis of eczeem zouden volgens onderzoekers ook meer de zee op moeten zoeken. Het zout zelf en de kaliumchloride in het water versnellen het genezingsproces van de huid, waardoor het makkelijker herstelt. Dat wordt dus zwemmen in de plaats van crèmes smeren.

Spieren

Eerder hadden we het al over ontspanning wanneer je zwemt, maar hoe ontspannen de spieren dan? Het is net als bij een massage of reflex spray: warmte zorgt ervoor dat spieren makkelijk ontspannen. Wanneer je in een verwarmd zwembad zwemt ontspannen de spieren zich na ongeveer een kwartier.
Daarnaast heb je tijdens het zwemmen een minimale schokbelasting en geen last van de zwaartekracht. Mensen met spierziektes of die veel pijn ondervinden bij het bewegen is bewegen in water dus een stuk prettiger. Zo trainen ze nog steeds de spieren, maar hebben ze een stuk minder pijn.

Vet

Lichaamsvet kun je het beste kwijtraken door het beoefenen van een duursport zoals hardlopen, wandelen of fietsen. Ook zwemmen behoort ook tot dit rijtje. Afhankelijk van hoelang je zwemt en hoe vaak kun je flink wat calorieën verbranden met zwemmen.

Geest

Is yoga niet echt je ding maar wil je toch je geest ontspannen? Dan is zwemmen zeker iets voor jou. Net als wanneer je in bad zit werkt het warme water ontspannend en uiteindelijk ervaar je zelfs minder stress. Zwemmen is dus echt een sport waar je iets aan hebt.