Waarom Nederlanders goed zijn in Bouwkunde door Rob Mankor

Dat is best een ingewikkelde vraag. Er is dan ook niet een antwoord op die vraag, er bestaat een combinatie van redenen voor het bouwkundig vernuft van Nederlanders. Ik ben Rob Mankor en heb zelf Bouwkunde gestudeerd aan de TU Eindhoven en ben altijd al benieuwd geweest naar het antwoord op deze vraag. In dit artikel zal ik proberen hier een duidelijker beeld van te schetsen.

Een oorlog

Nederlanders zijn goed in bouwkunde door een oorlog. Ten tijde van de Gouden Eeuw was Nederland in oorlog met koning Philip van Spanje. Ook Portugal was betrokken bij die oorlog en toen de Spanjaarden besloten rijke Portugese kooplieden te verdrijven vonden die hoofdzakelijk Sefardisch Joodse kooplieden een warm welkom in Amsterdam en wijde omgeving, net als in de rest van Nederland.

Deze mensen hadden wel het kapitaal voor grotere bouwprojecten, maar de bouwlieden lieten nog even op zich wachten. De Spaanse krijgslieden moesten ook Antwerpen bezetten om de zuidelijke Nederlanders op de vlucht te jagen. Deze Vlamingen waren meest goed geschoolde handwerkslieden en bouwvakkers die ook in de Noordelijke Nederlanden hun brood konden verdienen. Rond het jaar 1600 was een op de drie Amsterdammers van niet Nederlandse afkomst.

Kennis, kunde en kapitaal

Het invoeren van vakkundige werklieden en kapitaal had gevolgen voor heel Nederland. Bekijk alleen de plattegrond van Amsterdam maar eens goed. Een meesterwerk van waterbouwkunde is het, met de nu wereldberoemde grachtengordels. De handelshuizen, ondernemingen en zelfs de eerste multinational, de VOC, zetelden en zetelen soms nog in indrukwekkend mooie gebouwen. Het toen al indrukwekkende Amsterdamse stadhuis van Jacob van Campen, het is dan het grootste stadhuis ter wereld, mag als voorbeeld dienen.Ook op andere gebieden werd creatief gewerkt, schilderkunst, kunsten en wetenschappen doen het goed met de nieuwe kennis en het nieuwe kapitaal.

De moderne tijd

Goede, slimme uitvindingen worden meestal uit noodzaak gedaan, en soms helpt het toeval een handje mee. Het feit dat Nederland een van de dichtst bevolkte landen ter wereld is dwingt onze bouwmeesters tot inventieve ontwerpen, om met zo min mogelijk ruimte zo veel mogelijk te kunnen doen. De Bijlmer is misschien niet het beste voorbeeld, de wijk heeft onterecht een slechte naam gekregen, maarbij het ontwerp was wel sprake van stedenbouwkundige vernieuwing. Hoe bouw je veel, ruime woningen in een parkachtige omgeving met veel groen? Daarbij moet het uitzicht vanuit elke woning ook nog eens interessant zijn. Door de slingerendehoningraat ontwerpen van de Bijlmerflats was het uitzicht vanuit elke woning anders. Tussen de gebouwen was veel open, groene ruimte.

Een combinatie

Uit een combinatie van geschiedenis en noodzaak zijn ontwerpen van Nederlandse bouwmeesters bekende verschijningen geworden over de hele wereld. Kijk voor meer informatie ook eens op mijn persinnovatie profiel www.persinnovatie.nl/15156/nl/rob-mankor