Wanneer hypotheek oversluiten

Er kunnen verschillende redenen zijn om je hypotheek over te sluiten. Het kan zo zijn dat je lagere maandlasten wilt hebben of dat je plannen hebt om te verbouwen. Wanneer je een hypotheek gaat oversluiten, los je je huidige hypotheek af met een nieuwe hypotheek. Het is ook mogelijk om  het product waarmee je vermogen opbouwt voor de aflossing over te sluiten, zoals een beleggingsverzekering.

Kosten voor het oversluiten van een hypotheek?

Het kan zijn dat je een boete moet betalen voor het oversluiten van je lening. Deze boete komt dan door het feit dat je de lening eerder aflost dan was afgesproken en dat de aanbieder dus minder rente krijgt dan waar hij op gerekend had. Dit noemen we ook wel de boeterente. Hoeveel boeterente je moet betalen hangt van verschillende dingen af, bijvoorbeeld of de huidige rente hoger of lager is dan de rente die je nu betaald.

Als je bijna aan het einde van de rentevaste periode bent, is het meestal voordeliger om over te sluiten dan wanneer je nog aan het begin zit. Let daarom ook goed op wanneer je rentevaste periode bijna is afgelopen. Is de rente op dat moment erg laag, dan kan het verstandig zijn om alvast over te sluiten. Je huidige aanbieder kan je exact vertellen of en hoeveel boeterente je eventueel zou moet betalen.

Let op de volgende punten bij oversluiten:

Er zijn ook nog andere punten naast deze boeterente waar je op moet letten. Zo betaal je ook taxatie- en notariskosten als je naar een andere aanbieder gaat. Ook moet je vaak ook nog een adviesfee betalen als je een  hypotheek oversluiten. De kosten kunnen momenteel nog worden opgenomen  in de nieuwe hypotheek, maar dit betekent dat je meer rente moet betalen omdat je huidige lening hoger is geworden.