Wanneer schakel je bij je echtscheiding een mediator of advocaat in?

Als je gaat scheiden, heb je hulp nodig. Professionele hulp. Bij het opstellen van een inboedelverdeling, ouderschapsplan, convenant, enzovoorts. Maar Wie kan jou het beste helpen bij je echtscheiding? Een advocaat of een mediator. Hierbij leggen we je graag de verschillen uit.

Een mediator

Vaak wordt een mediator bij een scheiding ingeschakeld omdat zij onpartijdig kan bemiddelen en begeleiden bij het maken van de vele afspraken die bij een scheiding komen kijken. Een mediator adviseert, maar vecht keuzes niet aan of uit. Mediation is vooral geschikt als jij en je partner in goed overleg uit elkaar kunnen/willen.

Het inschakelen van een mediator is niet verstandig wanneer jullie onenigheid en/of ruzie hebben over bepaalde zaken. Het is dan beter ieder een eigen advocaat te nemen

• Vele malen goedkoper dan een advocaat (mediation kost zo’n 2500 tot 4000 euro per scheiding)
• Snellere procedure
• Sommige verzekeraars vergoeden (een deel van) de mediationkosten

Ieder een eigen advocaat

Er zijn verschillende gevallen waarin de keuze voor een eigen advocaat verstandig is. Voornamelijk wanneer jij en je partner niet in staat of situatie zijn waarin jullie samen tot afspraken kunnen komen. Alle communicatie over het convenant en de echtscheiding verloopt dan via jullie advocaten. Zij proberen de echtscheiding zo veel mogelijk in het belang van hun cliënt rond te maken.

In sommige gevallen nemen partners samen één advocaat. Die adviseert, begeleidt en bemiddelt niet, maar maakt voor alle gezinsleden de rechten en plichten duidelijk, en geeft juridische gevolgen van besluiten aan.

• Een advocaat is aanzienlijk duurder dan een mediator. De kosten kunnen bij een moeilijke echtscheiding oplopen tot € 5.000 – 10.000 per persoon.
• Lang, zwaar juridisch traject
• Je loopt de kans dat één van de twee (ex-)partners de toekomst negatiever tegemoet gaat dan de ander. Bijvoorbeeld op het gebied van ouderschap en/of financiën.

Meer over scheiden lees je op scheidingsspecialisten.nl.