Wat is het verschil tussen de verschillende vliegklasses?

Iedereen kent het wel: je wil ergens heen met het vliegtuig, maar nog voordat je je tickets boekt word je al geconfronteerd met de vraag in welke klasse je wilt vliegen. De ene maatschappij laat je kiezen tussen twee klasses, de andere biedt meer dan 4 verschillende klasses aan! In dit artikel vertel ik je wat het verschil is tussen al deze klasses, zodat de keuze voortaan een stuk makkelijker te maken is! Eén ding is nu al te zeggen: de goedkoopste vliegtickets vind je niet bij business en first class!

Drie belangrijke klasses
Er zijn drie klasses die door de meeste aanbieders aangeboden worden: economy class, business class en first class. Economy class is de goedkoopste klasse, business class wordt al wat duurder en first class is de echte premium klasse. Een verschil waar mensen direct aan denken als ze aan de verschillende klasses denken is beenruimte: bij economy hebben langere mensen maar zeer weinig beenruimte, terwijl de business class en de first class veel en veel meer beenruimte bieden. Ook de hoeveelheid stoelen verschilt per klasse. Waar er bij economy soms wel 14 stoelen in een rij zijn, zal dit bij business maximaal 6 zijn en bij first class nog minder. Ook het comfort en de breedte van de stoelen kan soms nog wel eens verschillen; des te hoger de klasse, des te breder en comfortabeler de stoelen zijn. In business en first class is het meestal ook nog eens zo dat de stoelen platgelegd kunnen worden, zodat er heerlijk op geslapen kan worden als men dat wil.

Overige verschillen
Niet alleen de beenruimte, de hoeveelheid stoelen en het comfort van de stoelen zijn onderdeel van de verschillen tussen de verschillende klasses. Ook service, kwaliteit van de maaltijden, de hoeveelheid toegestane bagage en de extraatjes maken business en first class net even wat prettiger dan economy. Zo doet het personeel veel meer voor je in business en first class, krijg je in vooral first class maaltijden voorgeschoteld die niets onder doen voor maaltijden uit vijfsterrenrestaurants, mag je bij business en first class veel meer bagage meenemen en vergeet natuurlijk niet de vele extraatjes die business en first class bieden. Die extraatjes beginnen al op het vliegveld: de meeste vliegvelden hebben business lounges waar men voor de vlucht of tussen vluchten door kan relaxen en soms zelfs kan douchen. Sommige vliegtuigmaatschappijen vervoeren je zelfs per limo naar deze lounges! Ook in het vliegtuig zelf worden vele extraatjes aangeboden: stroom voor je laptop, draadloos internet, persoonlijke entertainment systemen, gratis drank, noem maar op.

Uiteindelijk beslis je met je portemonnee
Uiteindelijk komt het er op neer dat je moet gaan beslissen met je portemonnee. Welke vliegtickets ga je kiezen? Ga je voor goedkope vliegtickets en dus economy of ga je meer geld uitgeven voor een luxere ervaring? De verschillen in prijzen tussen de verschillende klasses zijn vaak erg groot, maar misschien is het dat wel waard!