Wat zijn convectoren?

Wat zijn convectoren?

Convectoren kun je vergelijken met radiatoren. Ze zien er hetzelfde uit, maar ze werken wel anders. Een convector is erg handig, als je de verwarming niet in het zicht wilt hebben kun je deze gemakkelijk verplaatsen. Ze zijn namelijk erg licht en compact. In dit stuk vertellen we meer over convectoren en de werking daarvan.

Het verschil tussen convectoren en radiatoren

Je ziet geen verschil in uiterlijk, ze zien er namelijk hetzelfde uit. Je ziet wel verschil in de werking van beide radiatoren. De warmte wordt op een andere manier door de kamer verspreidt. Bij convectoren vindt er een verplaatsing van lucht plaats, na deze verplaatsing van lucht zijn er geen koude plekken meer in huis. Maar bij radiatoren kan dit wel het geval zijn, er kunnen nog wel koude plekken in huis zijn. Ook zijn convectoren erg zuinig, want er zit minder water in. In een radiator zit meer water, hierdoor duurt het ook langer tot het is opgewarmd en afgekoeld. Convectoren zijn ook milieuvriendelijker omdat ze zuiniger zijn dan radiatoren.

De werking van convectoren

Bij convectoren heb je te maken met een indirecte vorm van verwarming. De convector warmt lucht op, hierdoor stijgt de lucht en verlaat de lucht het apparaat. Het zuigt de koude lucht dus op en geeft hierna warme lucht af. Er ontstaat nu een verplaatsing van lucht, dit wordt ook wel luchtcirculatie genoemd. Na deze verplaatsing van lucht zijn er geen koude plekken meer in huis.

Wat kost een convector?

De kosten van convectoren kunnen erg uiteen lopen. Dit is erg afhankelijk van het merk, de plek in het huis en de lengte van de convector. De prijs van een standaard convector start bij €100,-. Overweeg je aanschaf van een convectorput? Deze zijn over het algemeen een stuk duurder. Deze prijzen variëren (bij een lengte van 1.20m) tussen de €300,- en €500,-. Benieuwd wat de kosten zijn in jouw situatie? Vraag dan eens een offerte aan bij een erkende vakman.

Bron: Verwarming Nu