Welk beslag is geschikt om buiten te monteren?

Er zijn verschillende soorten beslag, en het wordt gemaakt van verschillende materialen. Niet alle beslag is geschikt om buiten te monteren.

Soorten

De verschillen worden niet alleen bepaald door het materiaal waarvan het beslag gemaakt is, maar ook bijvoorbeeld door het doel van het beslag. Een brievenbus staat tegenwoordig in te tuin, aan de weg, zodat de postbode er goed bij kan. Maar de klassieke brievenbus zit in de voordeur en is gemaakt van koper, messing, brons of roestvrij staak.

Maar er zit natuurlijk ook beslag op de binnenkant van deuren en ramen. De grendels van een kantelraam in het dak, de zijraampjes in huiskamer en keuken. Dat is binnen beslag. Het is meestal gemaakt van gegoten metaal, en dus minder sterk dan RVS of de andere metalen. Ook heeft binnen beslag vaak nylon onderdelen, bijvoorbeeld om stoten en spanningen op te vangen.

Het is niet verstandig binnen beslag buiten te monteren. Natuurlijk niet. Het staat minder mooi en het werkt niet.
Maar ook een brievenbus van koper heeft onderdelen die aan de binnenkant van de deur geplaatst moeten worden. Let op, het is niet noodzakelijk dat de binnenkant van buiten beslag gemaakt wordt van hetzelfde materiaal als de buitenkant van het beslag.

Toplaag en weersinvloeden

Buitenbeslag wordt gemaakt van metalen die in meer of mindere mate weerbestendig zijn. Maar alle metalen zijn onderhevig aan slijtage, oxidatie en ander invloeden van het weer. Bouwbeslag van metaal is daarom meestal voorzien van een beschermlaag.

Die laag kan verschillend zijn, een eenvoudige laklaag is voor bouwbeslag dat gemaakt is van brons meestal voldoende. Voor de materialen als roestvrij staal zijn specifieke materialen in de handel voor de bescherming tegen aanslag.

Andere materialen worden al tijdens de productie verchroomd, vernikkeld of voorzien van een laag messing, door middel van anodosatie.
Wanner uw bouwbeslag een beschermlaag heef wil dat niet zeggen dat er ineens geen onderhoud meer nodig is.

Blijf regelmatig je beslag observeren, en houdt het zo schoon mogelijk. Gebruik daarbij liever geen harde, schurende of krassende voorwerpen zoals pannen sponsjes of staalwol. Daarmee verwijder je de beschermlaag en komt het metaal in direct contact met de buitenlucht. Een zachte doek die vochtig is, niet nat dus, is het beste.

Aangezien de beschermende laag niet alleen het metaal beschermd, maar ook de kleurechtheid garandeert, is koper poetsen bij buitenbeslag bijna niet meer nodig. Maar de extra koperen scheepsbel die je hebt opgehangen omdat die zo mooi past bij de mahoniehouten voordeur is antiek brons. Dat heeft dus geen beschermlaag. Die moet je dus nog op de ouderwetse manier onderhouden.