Welke dakkapel kies jij?

Dakkapellen zijn een relatief goedkope en handige oplossing voor huizenbezitters die groter willen wonen, maar hiervoor niet de financiële mogelijkheden hebben. Je hebt verschillende soorten dakkapellen, van klein tot groot en van een dakkapel met een platdak tot een nokverhoging. We zullen in dit artikel aandacht besteden aan de verschillende soorten dakkapellen, maar eerst zullen we het verschil tussen een houten, kunststof en polyester dakkapel.

Houten, kunststof of polyester dakkapel?

Kunststof dakkapellen worden verreweg het meest verkocht, omdat zij onderhoudsarm zijn. Het verschil tussen een houten en kunststof dakkapel is niet de constructie, want deze is bij zowel een houten als kunststof dakkapel gemaakt van hout. Het onderscheid tussen beide dakkapellen wordt gemaakt door de buitenafwerking en het kozijn. Als de dakkapel aan de buitenkant is afgewerkt met bijvoorbeeld houten rabatdelen of multiplex platen en een houten kozijn heeft, dan wordt gesproken over een houten dakkapel. Een kunststof dakkapel is bekleed met Keralit of Trespa en heeft uiteraard een kunststof kozijn.

Voor een houten en kunststof dakkapel betaal je ongeveer dezelfde prijs, de prijs van een polyester dakkapel ligt echter 20% hoger. Net als een kunststof dakkapel beschikt ook een polyester dakkapel over een kunststof buitenafwerking en kunststof kozijn, alleen is de constructie van een polyester dakkapel gemaakt van kunststof. Polyester dakkapellen zijn alleen te verkrijgen als platdak dakkapellen.

Dakkapel met platdak of pannendak?

Je kunt als huizenbezitter kiezen voor een dakkapel met platdak en dakkapellen met pannendak, waarvan drie soorten zijn, namelijk een sleepdakkapel, verlegde nokdakkapel en nokverhoging. Alleen platdak dakkapellen kunnen zonder vergunning worden geplaatst en dan ook alleen op de achtergevel. De drie andere dakkapellen vereisen een zogenaamde omgevingsvergunning en zijn eveneens duurder.

Een sleepdakkapel zorgt voor dezelfde ruimtewinst als een platdak dakkapel, alleen is deze dakkapel 30% prijziger en beschikt zij over een schuindak met dakpannen. Bij een verlegde nokdakkapel wordt de voor- of achtergevel verhoogd, deze dakkapel is handig bij te lage zolders, dat geldt evengoed voor een nokverhoging. Een nokverhoging verhoogt zowel de voor- als achtergevel, het is een soort van extra verdieping op de zolder. Verlegde nokdakkapellen zijn 40% duurder dan platdak dakkapellen en nokverhogingen kosten maarliefst 70% meer.