Welke kozijnen? Houten kozijnen of kunststof kozijnen?

In de meeste Nederlandse woningen zitten houten kozijnen, deze zijn door velen nog steeds erg gewild door de authentieke uitstraling en de eigenschappen van het hout. Toch worden kunststof kozijnen al jaren het meest verkocht! Maar wat zijn nu de voordelen van houten kozijnen en wat is de reden dat kunststof kozijnen steeds meer verkocht worden in Nederland.

Houten- en kunststof kozijnen kunnen het best worden vergeleken door goed te kijken naar wat de voordelen en vooral, wat de nadelen zijn van beide types. Een groot voordeel van een houten kozijn is dat men de authentieke uitstraling erg waardeert. Hiernaast kunnen houten kozijnen gemakkelijk worden gerepareerd doordat het vervangende hout gemakkelijk op maat is te zagen. Door het gemak van de reparaties kan worden gezegd dat houten kozijnen relatief lang mee gaan. Het nadeel van een houten kozijn is dat dit type erg veel onderhoud nodig heeft, ze dienen namelijk één keer in de zoveel jaar volledig geverfd te worden. Het termijn is afhankelijk van de houtsoort en van welke soort verf er gebruikt is.

Waarom kunststof kozijnen?

Het nadeel van een houten kozijn is gelijk het voordeel van kunststof kozijnen, deze behoeven namelijk geen tot zeer weinig onderhoud. Want als kunststof kozijnen geplaatst zijn en ze worden schoongehouden behoeven ze geen onderhoud en houden ze ook altijd dezelfde kleur. Naast dit gemak schelen kunststof kozijnen ook erg in de kosten. U hoeft dus niemand te betalen om uw kozijn te onderhouden en u hoeft geen verf te kopen. Er zijn berekeningen dat kunststof kozijnen binnen een aantal jaar de extra investeringen eruit haalt.

De isolatie van kozijnen?

Houten kozijnen waren altijd de onbetwiste nummer 1 als het gaat om isolerende kozijnen. Kunststof kozijnen was meer voor het gemak, maar voor de isolatie zou u moeten kiezen voor hout. Door technologische ontwikkelingen in de kozijnenbranche zijn kunststof kozijnen de houten variant echter volledig voorbijgestreefd. De kunststof kozijnen zijn er tegenwoordig voor gemaakt om de isolatie optimaal te maken door het kozijn met HR++ dubbel glas te combineren. Dit isoleert beter dan de houten kozijnen van tegenwoordig.