Welke mascara bij overgevoelige ogen?

Mascara

Veel vrouwen reageren overgevoelig op mascara. Dat is erg vervelend om dat dit probleem tegelijk je gezondheid én je ijdelheid raakt. In plaats van dat je er beeldig uitziet met wat oogschaduw en mooie mascara, loop je in het beste geval met tranende ogen of zijn je ogen zelfs een week lang dik en pijnlijk.
Wat is er precies aan de hand en is er iets wat je er aan kunt doen, of juist níet moet doen?

Hoe vreemd het ook klinkt, het is zo dat de meeste make-up veel irriterende stoffen bevat waarvan bekend is dat veel mensen daar overgevoelig of allergisch op reageren, zoals bijvoorbeeld parfum, alcohol, conserveringsmiddelen zoals parabenen, synthetische kleurstoffen en ga maar door.
Van de oogmake-up is vooral mascara een notoire boosdoener bij overgevoelige en allergische reacties. Iedereen die wel overgevoelige of allergische reacties op oogmake-up heeft gehad, weet dat mascara hele heftige reacties kan veroorzaken. Dat komt doordat juist mascara vaak veel (goedkope) irriterende ingrediënten bevat, ook hele dure mascara!
Daarbij kan mascara snel bederven, reden waarom er veel conserveringsmiddelen worden gebruikt en parfum om nare bedorven geurtjes te maskeren.

Natuurlijke mascara

Zelfs veel natuurlijke make-up bevat irriterende stoffen, berucht zijn bepaalde essentiële olieën. Dus mocht je wel eens een natuurlijke mascara hebben geprobeerd en teleurgesteld zijn geraakt in het resultaat, dan weet je nu dat zuiver natuurlijke make-up dus ook irriterende – natuurlijke – ingrediënten kan bevatten.

Hypoallergene mascara

Hypoallergene mascara bevat heel weinig of geen bekende irriterende stoffen, ook wel allergenen genaamd. Dat is dus waarnaar je op zoek moet. Tegenwoordig kun je vrijwel overal hypoallergene mascara vinden, van goedkope tot dure merken. Wat is nu het verschil tussen al die hypoallergene mascara’s?

Ten eerste zit het belangrijkste verschil in de ingrediënten die gebruikt worden in de mascara. Een goedkope mascara bij een prijsvechter bevat nu eenmaal de allergoedkoopste, dus synthetische stoffen die te vinden zijn, anders maakt de fabrikant te weinig winst op zo’n product. Veel van deze synthetische ingrediënten zijn op zijn minst controversieel, wat betekent dat gerenommeerde wetenschappers het grondig oneens met elkaar zijn over de mogelijke ernstige gevaren voor de gezondheid die aan verschillende stoffen kunnen kleven.
Vaak zijn wetenschappers die werkzaam zijn voor de industrie in elk geval minder kritisch dan onafhankelijke wetenschappers.

Een tweede verschil is merknaam en marketing. Zeer bekende merken hebben het budget voor een effectieve marketingcampagne en winnen zo het vertrouwen van de consument. Niet op basis van resultaat dus, maar als gevolg van het psychologische effect dat reclame op mensen heeft. Zo kun je gaan denken dat de hypoallergene mascara van merk x beter is dan die van merk y, omdat je merk y eigenlijk niet zo goed kent. Het gezegde luidt niet voor niets: Onbekend maakt onbemind.

De juiste hypoallergene mascara

Wanneer je overgevoelig of allergisch voor mascara bent, zijn het echter je ogen die bepalen wat wel of niet een goede mascara voor jou is.
Ook al is een mascara echt hypoallergeen en gemaakt van goede ingrediënten, dan nog kunnen je ogen een allergische reactie geven. Dat komt doordat echt allergische ogen meestal voor meer dan de ‘usual suspects’ allergisch zijn, stoffen waarop bijvoorbeeld niet bij de dermatoloog wordt getest. Het vinden van de juiste hypoallergene mascara voor jouw ogen kan dus wel een zoektocht zijn. Gelukkig kun je bij een goede speciaalzaak voor huidproblemen meerdere hypoallergene mascara’s zonder parfum vinden, met daartussen vast en zeker een mascara die wél door jouw ogen wordt verdragen!