Welke stoffen zitten er in een e-sigaret?

De e-sigaret wint steeds meer aan populariteit. En niet voor niets, de elektrische sigaret is vele malen goedkoper dan het roken van gewone sigaretten. En ja, als je eenmaal met elektrisch roken bent begonnen vindt je het ook nog eens veel lekkerder dan die vieze peuk.

Maar hoe zit het nu eigenlijk met je gezondheid? De moderne e-sigaretten werken met een navulsysteem. De navulling is een vloeistof (e-liquid) die je los kunt kopen. Maar wat zit er nu eigenlijk in de e-liquid? Wat inhaleer je precies? We kunnen je direct gerust stellen: in tegenstelling tot de ongeveer 4000 schadelijke stoffen (waarvan ongeveer 40 kankerverwekkende!!) die je in gewone sigaretten vindt, bestaat e-liquid uit maximaal 4 stoffen. Waarvan geen enkele kankerverwekkend is.

De stoffen die in e-liquid zitten zijn:

  • Propyleenglycol (PG) – de basis stof, die ervoor zorgt dat de damper de damp kan inhaleren en uitblazen. De smaakstof in de e-liquid en (eventueel) nicotine bindt zich aan deze stof. PG wordt oa. ook gebruikt in voeding en geneesmiddelen.
  • Plantaardige glycerine (VG) – dit is ook een basis stof in de e-liquid. VG zorgt bij de meeste mensen voor minder keelirritatie en wordt daarom vaak vermengd met PG.
  • Smaakstof – zowel foodgrade als pharmagrade smaakstoffen worden in e-liquids gebruikt
  • Nicotine (optie) – de verslavende stof die je de “kick” geeft, die je anders van een sigaret zou krijgen.

Dus geen teer, geen koolmonoxide, geen ammoniak en ga zo maar door. Een geruststellende gedachte niet waar? Stap nu ook over op elektrisch roken en verander je leven in positieve zin!