Wie is de Mol? een internationaal succes

De Mol saboteert, manipuleert en doet er alles aan om de andere kandidaten uit het spel te werken. Maar Wie is de Mol? is niet alleen in Nederland een weergaloos succes. Ook over de grenzen wordt de Mol volop aanbeden. Welke landen doen er zoal aan de Mol?

 

Woestijnvis

In België werd de Mol bedacht en ontworpen door Woestijnvis, een productiehuis dat ook verantwoordelijk is voor onder meer Man Bijt Hond. In België bleek de Mol niet zo’n succes en verdween het na enkele seizoenen voorgoed van de buis. Maar het concept sloeg wel aan in Nederland en daar bleef het niet bij.

 

Verenigde Staten

In de Verenigde Staten werd ‘The Mole’ vijf seizoenen uitgezonden. De laatste eindigde in 2008 en de winnaar kon een pot van maar liefst 750.000 dollar in ontvangst nemen. In 2009 werd bekend gemaakt dat The Mole niet meer door zou gaan met een zesde seizoen. In Amerika is nu eenmaal een grote afzetmarkt voor televisieproducten, waardoor buitenlandse producties minder kans van slagen hebben.

 

Australië

In Australië is ‘The Mole’ ook een succes. Met 6 seizoenen loopt het nog steeds door. Kandidaten van dit programma doen dezelfde opdrachten als in andere landen. Maar de Mol gaat niet internationaal vanuit Australië. Opnames vonden in de buurt plaats met enkele uitstapjes naar Tasmanië en Nieuw-Zeeland.

 

Andere landen

Met de Verenigde Staten en Australië zijn de grootste Mollanden wel genoemd. In andere landen werden niet meer dan 4 seizoenen – en vaak slechts 1 of 2 – van de Mol gemaakt. Landen waar de Mol onder meer werd uitgezonden waren Italië (la Talpa), Polen (Agent), Spanje (El Topo), Oekraïne, Zweden en Portugal (O Sabotador). Met maar liefst vijftien seizoenen – en nog altijd tellend – loopt Nederland dus ver aan kop met het aantal seizoenen van Wie is de Mol? En wat de vele fans betreft, hoeft het voorlopig nog lang niet te stoppen.