Zelfsturende auto’s: einde van de rijschool?

Heeft u de nieuwe reclame van Centraal Beheer al voorbij zien komen? Hierin worden we als kijker op het verkeerde been gezet, omdat eerst de indruk gewekt gaat dat het hier om een commercial gaat van een zelfsturende auto. Er gaat van alles mis en dan blijkt dat het hier een spotje van een verzekeraar betreft. Deze stelt klaar te zijn voor de nieuwe technologie en vraagt hardop of wij er als mensheid al op voorbereid zijn. Het klinkt natuurlijk ideaal, u gaat achterin zitten en de auto brengt u zelf overal naar toe. Maar is het zo simpel en eenvoudig? En is dit wel verantwoord?

Technologie kan niet zonder de mens

Vele critici wijzen er op dat we nooit volledig zullen kunnen vertrouwen op de techniek alleen. Er zal zeker een mogelijkheid moeten blijven om het stuur over te kunnen nemen en de auto zelf weer onder controle te krijgen. Blind vertrouwen op de auto is en blijft moeilijk, dit zal nog vele jaren duren en laat eerst maar een probeerfase komen. In het verkeer is geen situatie hetzelfde en van veel verschillende factoren hangt af of alles goed gaat. Of de auto dit in de toekomst helemaal zonder de mens kan gaan bewerkstelligen is nog maar de vraag en dit zullen we moeten afwachten. Eerst dus maar stapsgewijs dit soort technieken introduceren in het verkeer.

Rijschool overbodig?

De vraag is of de vele rijscholen in ons land over pak hem beet 20 jaar nog wel bestaan als dit allemaal doorzet. Zoals gezegd is er nog weinig vertrouwen in dit soort auto’s en omdat het nog zo ver is hoeven de rijschoolhouders zich voorlopig totaal nog geen zorgen te maken. Toch gaat de gemiddelde rijschool ook mee met de tijd en wordt er steeds vaker al rijles gegeven in elektrische auto’s, wat goed is voor het milieu.